Veterinar

Kontracepcija

kontracepcija
Vlasnici ženki vrlo često postavljaju pitanja o spolnom ciklusu i metodama sprečavanja koncepcije, bilo da se radi o psima ili o macama. S obzirom na broj napuštenih pasa i mačaka u našoj zemlji te na nizak standard, psiće i mačiće vrlo je teško udomiti pa je to osnovni razlog zbog kojeg ne želimo da naša ljubimica ima pomladak.Jedan od razloga svakako je i zauzetost vlasnika, jer maleni zahtijevaju brigu svoje mame, ali i dobar dio vašeg slobodnog vremena.

Najdjelotvornija metoda za kontrolu reprodukcije naših ženskih kućnih ljubimaca jest operativni zahvat koji nazivamo sterilizacija. U svijetu se ovaj zahvat vrši već kod sasvim mladih kuja i mačaka, točnije prije prvog ciklusa. Pojava prvog ciklusa kod kuja determinirana je njihovog veličinom, tako da se velike kuje prvi puta tjeraju kasnije, a male kujice ponekad već u dobi od 6 mjeseci. To znači da male kujice (do npr. 10 kg) možemo sterilizirati već u dobi od pet mjeseci, a velike u dobi od deset mjeseci. Ovi podaci nisu sasvim točni jer period rasta i razvoja ovisi i o konstituciji psa, a ne samo o njegovoj veličini. No, pri pregledu psa na obaveznom cijepljenju veterinar će svakog vlasnika individualno savjetovati kada bi bilo najbolje izvršiti taj zahvat. Za mace zahvat savjetujemo već u dobi od pet mjeseci.

Sterilizacijom se obično odstranjuju jajnici i maternica (u nekim slučajevima samo jajnici, što ovisi o tome da li je maternica zdrava ili ne). Jedan od razloga zbog kojeg se vlasnici dvoume oko sterilizacije jest to što se radi o operativnom zahvatu koji se vrši u općoj anesteziji što je povezano s određenim stupnjem rizika.

Međutim, kod mladih zdravih životinja rizici su značajno manji nego kod starijih ženki koje moramo sterilizirati zbog tumora dojke, upale maternice, cista na jajnicima i sličnih patoloških stanja.

Kod nas su još uvijek prilično popularne tzv. "kontracepcijske injekcije". Radi se o hormonalnom preparatu koji blokira ovulaciju, no istovremeno ima i cijeli niz neželjenih nuspojava. Jedna od najčešćih je nastanak cistične hiperplazije sluznice maternice koja može rezultirati gnojnom upalom maternice, a povezuje se i s pojavom tumora dojke. To se obično događa kod ženki koje su kontracepciju dobivale više puta, no može se desiti i nakon samo jedne injekcije. Ovaj preparat preporučamo kao svojevrsnu "prvu pomoć" u nekim situacijama kada je vlasniku izuzetno nezgodno da se kujica tjera, a nije u mogućnosti dovesti kujicu na operaciju (npr. tjerat će se baš u vrijeme vašeg godišnjeg odmora).

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači