Veterinar

Obrnuto kihanje kod pasa


obrnuto-kihanje
Dosta često vlasnici pasa uspaničeno odlaze veterinaru , jer je pas imao simptome slične gušenju. Pas naglo započinje glasno hroptati pognute glave, otežano disati kao da se guši. To u pravilu traje vrlo kratko vrijeme te samo prestaje. Radi se o tzv. obrnutom kihanju, kada dolazi do grča stražnjeg dijela nepca koje je produžetak mekanog dijela nepca te posljedično do zatvaranja dišnih prohoda i otežanog disanja. Javlja se najčešće kod malih pasmina pasa i koliko god na prvi pogled izgleda strašno, potpuno je bezopasno za zdravlje psa.Kada dođe do napadaja preporučam lagano izmasirati područje ždrijela te nakratko zatvoriti nosne prohoda što će prisili psa da diše na usta i posljedično dovesti do popuštanja grča i prestanka simptoma. Obrnuto kihanje se može javiti u bilo kojoj dobi iako je znatno češće kod štenaca. Točni uzroci nisu poznati ali najčešći su stres,uzbuđenje, povlačenje povodnika, fizički napor i dr. okidači za nastanak obrnutog kihanja.Ukoliko si ti napadaji doista česti preporučam veterinarski pregled u svrhu dijagnosticiranja eventualnih izraslina, polipa, infekcija i sl.

Tanja Majcen dr.vet.med.
Pet shop PET-PLANET
www.petshop-petplanet.hr

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači