Veterinar

Lažna trudnoća

lazna_trudnoca
Lažna trudnoća je relativno česta pojava kod nesteriliziranih ženki. Pojavljuje se otprilike 7-12 tjedana nakon tjeranja kuje. Nastaje zbog poremećene hormonalne regulacije odnosno pada razine progesterona te aktivacije hormona prolaktina koji regulira laktaciju. Kujice se ponašaju kao da se pripremaju za okot. Vlasnici najčešće prvo primjećuju promjene u ponašanju kujice. Postaju nemirne, kopaju po podu, traže mjesto za okot, nerado odlaze u šetnju. Često odaberu neku igračku ili predmet koji osobito čuvaju kao svoje mlado. Dolazi do oticanja mliječnih žlijezdi iz kojih izlazi mlijeko (početak laktacije) te ponekad i do vaginalnog iscjetka. Kujice imaju smanjeni apetit, a nerijetko dolazi do povraćanja i proljeva. Savjet vlasnicima je da ne istiskuju mlijeko iz mliječnih žlijezda jer tako imitiraju sisanje štenaca što posljedično dovodi do još intenzivnije produkcije mlijeka. Poželjno je kujicama smanjiti unos tekućine, a otečene mliječne žlijezde tretirati oblozima od peršunovog lišča ili pripravkom ionskog srebra SilverPET koji smanjuje oteklinu, ublažava bol te prevenira upalu mliječne žlijezde. Kod pojačane sekrecije mlijeka potrebno je posjetiti veterinara jer u suprotnom može doći do upale mliječne žlijezde i poremećaja općeg zdravstvenog stanja. Kod kujica koje su jednom imale lažnu trudnoću one najčešće recidiviraju, što uzrokuje gnojne upale maternice (piometre). Stoga je najbolja preporuka sterilizacija kuja, čime ćete ne samo spriječiti pojavu lažnih trudnoća ,već i veliku vjerojatnost pojave tumora mliječnih žlijezda.

Tanja Majcen dr.vet.med.
Pet shop PET-PLANET, Zagreb
www.petshop-petplanet.hr

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači