Veterinar

Kriptorhizam


kriptohizam
Kriptorhizam je pojava kada psima u mošnjama nedostaju jedan ili oba testisa. Normalno se testisi spuštaju u mošnje nakon poroda, a u starosti od 6-8 tjedana mogu se u potpunosti opipati u mošnjama. Ukoliko u trbušnoj šupljini zaostane jedan testis govorimo o jednostranom kriptorhizmu, a ukoliko zaostaju oba , o obostranom kriptorhizmu.
Prilikom spuštanja iz trbušne šupljine testisi mogu naići na nekoliko prepreka, najčešče je to preuski preponski kanal, a znatno rjeđe preveliki testisi ili prekratko sjemeno uže. Uzroci kriptorhizma su, uglavnom nasljedni ,te se jedinke opterećene tom manom moraju izvojiti iz uzgoja. Mužjaci sa obostranim kriptorhizmom se nesposobni za rasplod jer povišena tjelesna temperatura u trbušnoj šupljini negativno utječe na spermiogenezu. Jednostrani kriptorhidi su sposobni za rasplod, ali se zbog nasljedne osnove moraju isključiti izi uzgoja.
S obzirom da su kriptorhidni testisi skloni tumuroznim promjenama preporuča se kastracija. Međutim, poželjno je pričekati do godine dana starosti, jer ukoliko je kriptorhizam preskrotalni (testis zaostao visoko u mošnji) u vrijeme spolnog sazrijevanja, pod utjecajem muških spolnih hormona, testisi će se najvjerojatnije spontano spustiti u mošnju.

Tanja Majcen dr.vet.med.
Pet shop PET-PLANET, Zagreb
www.petshop-petplanet.hr

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači