Veterinar

Pododermatitis pasa


pododermatitis
Pododermatitis pasa podrazumijeva upalne procese na šapicama koji mogu biti lokalizirani na mekušima, u interdigitalnom području (između prstiju) ili na korijenu nokta .
Etiologija pododermatitisa je široka od infekcije,alergije, mehaničkog inzulta (strano tijelo, klas) , autoimune bolesti (lupus), hormonalne poremetnje (hipotireoidizam), tumora do psihogenih faktora.
Znatno češće se pojavljuje na prednjim nego na stražnjim šapicama. Zahvaćeno područje je otečeno, bolno, temperirano, crveno. Pas stalno liže šapicu što dodatno pogoršava stanje. U interdigitalnom prostoru se mogu pojaviti tzv.interdigitalne ciste koje mogu dovesti do otežanog hodanja i šepanja. Pododermatitis je kronično ,često recidivirajuće oboljenje kojem se terapijski mora pristupiti vrlo sistematski s obzirom na moguće uzročnike bolesti. Antibiotska terapija je često neophodna zbog primarnih ali i sekundarnih infekcija. Potrebno je i lokalno tretirati područje. Ukoliko se odlučite za drugačiji pristup liječenju ovog kompleksnog oboljenja, iz odličnih vlastitih iskustava preporučam primjenu SilverPET pripravaka oralno i lokalno. Kod sumnje na alergijsku etiologiju bolesti potrebno je psa hraniti kvalitetnom hipoalergijskom hranom.

Tanja Majcen dr.vet.med.
Pet shop PET-PLANET, Papova 2 (Knežija)
www.petshop-petplanet.hr

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači