Veterinar

Eozinofilni panostitis pasa


panostitis
Panostitis je oboljenje koštanog sustava psa. Točan uzrok bolesti do danas nije utvrđen, ali se pretpostavlja virusna ili alergijska etilogija, te autoimuna reakcija organizma. Bolest se javlja kod mladih pasa, najčešće velikih pasmina pasa (njemački ovčar, labrador,doberman, rotvajler) za vrijeme razvoja koštanog sustava. Upalni proces zahvaća pokosnicu cjevastih kostiju. Zbog izrazite bolnosti zahvaćene kosti, koja nastupa naglo, pas se nerado krećete te počinje šepati. Najčešće upalni proces, a time i simptomi bolesti spontano nestanu nakon nekoliko dana, ali se često presele na drugi ekstremitet gdje se proces ponavlja. Upalni proces se može istovremeno javiti na nekoliko mjesta.Bolest u pravilu nestaje spontano, nakon prestanka rasta kostura, otprilike sa 15-18 mjeseci starosti psa. Važna je spoznaja da psi prebole ovu bolest bez posljedica. Jedino ukoliko je bolest u ranoj fazi rasta dovela do atrofije mišića, posljedično može doći do zaostajanja u rastu i razvoju ,ali to je izuzetno rijetko. Bolest se dijagnosticira kliničkim pregledom i RTG pretragom. Davanje terapije (analgetici, protuupalni lijekovi) ovisi o individualnoj procjeni veterinara. Prikrivanjem simptoma bolesti često ne dobivamo pravu sliku bolesti, te u tom slučaju terapija može biti kontraindicirana.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači