Veterinar

Bolesti koje prenose krpelji - Babezioza

babezioza
Prvi simptomi koje vlasnici primijete su bezvoljnost te odbijanje hrane

Babezioza je bolest koju uzrokuje protozoa Babesia canis odnosno Babesia gibsoni, a prenose ju krpelji. Krpelji prenose i neke druge uzročnike bolesti, ali se u Hrvatskoj najčešće srećemo s babeziozom (piroplazmom) kod pasa. Rijeka s okolicom ne spada u posebno ugrožena područja, ali se ovo oboljenje pojavljuje sporadično.

Ugroženo je područje Zagreba pa posebnu pozornost treba posvetiti psima koji dolaze iz tog dijela zemlje, kao i iz nekih drugih dijelova unutrašnjosti. Posljednji slučaj potvrđene babezioze ove godine imali smo kod psa koji je vikend proveo u okolici Josipdola.

Ova protozoa je intracelularni nametnik, dakle živi i razmnožava se u stanicama svojeg domaćina.

Preko krpelja Babesia stiže izravno u krvni optok svog krajnjeg domaćina psa. Tu naseljava crvena krvna zrnca i to obično u paru.

Nakon određenog vremena dolazi do raspada crvenih krvnih zrnaca te progresivne anemije, što izaziva cijeli niz simptoma. Prvi simptomi koje vlasnici primijete su bezvoljnost te odbijanje hrane, što se događa zbog rasta tjelesne temperature koja može doseći 41°C.

Urin postaje taman, boje piva, a javlja se i žutica pa u nekim krajevima ovu bolest nazivaju maligna žutica. Stolica je intenzivno žute boje, pa je to jedan od bitnih podataka na koje nam ukaže vlasnik. Kod kroničnog oblika bolesti simptomi su manje specifični: oboljela životinja je depresivna, povremeno ima povišenu temperaturu, a apetit varira. U takvom obliku bolest može trajati tjednima pa i mjesecima. Savjesni vlasnici koji primjećuju svaku promjenu na svom psu obično već pri prvom dolasku na pregled navedu cijeli niz simptoma ove bolesti pa tako nama veterinarima uvelike olakšaju posao.
Veterinar koji sumnja na piroplazmozu prvo će vas upitati je li pas imao krpelja u posljednjih 20 dana, pri čemu je važno da vlasnik bude iskren, jer je takav podatak vrlo bitan za postavljanje dijagnoze.

Pas koji je prebolio babeziozu imun je jednu do dvije godine, ali u sebi nosi uzročnika bolesti, pa se krv takvog psa ne može upotrijebiti za transfuziju drugom psu. Lijekovima odstranimo većinu prisutnog uzročnika, a u nekim slučajevima samo spriječimo njihovo daljnje razmnožavanje, te tako daljnji tijek bolesti.

Zaštita protiv krpelja potrebna je uvijek, no imajte na umu da je posebno važno zaštititi psa ako putujete u druge krajeve zemlje gdje je učestalost ove bolesti mnogo veća nego kod nas.

Važno je naglasiti da većina sredstava protiv krpelja djeluju tako da se resorbiraju s kože u krv te ih treba primijeniti nekoliko dana prije putovanja kako bi njihovo djelovanje bilo optimalno.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači