Veterinar

Pseća dlaka

dlaka-psa
Na ciklus rasta dlake utječu mnogi faktori kao što su temperatura okoline, količina svjetlosti, prehrana, opće zdravstveno stanje i hormonalni status životinje

Dlaka naših ljubimaca prvo je što ćemo na njima primijetiti. Često je upravo vrsta i boja dlake jedan od kriterija pri kupnji psa.

Svi znamo da je dlačni pokrivač i ogledalo zdravlja. Dlaka je vrlo važna kao termički izolator, ima funkciju i u senzornoj percepciji okoline te služi kao barijera u zaštiti kože od raznih štetnih djelovanja okoliša. Krzno od duge, tanke dlake najefektnije je kao termička izolacija od hladnoće, a ulogu u ovoj funkciji igra i boja dlake, pa je tako krzno svijetle boje efikasnije u zaštiti kože od toplog vremena i sunca. Krzno se sastoji od primarnih (krovnih) i sekundarnih (donjih) dlaka. Dlaka raste u ciklusima.

Na ciklus rasta dlake utječu mnogi faktori kao što su temperatura okoline, količina svjetlosti, prehrana, opće zdravstveno stanje i hormonalni status životinje. Rast dlake na tijelu psa izgleda mozaično, što bi značilo da se susjedni dlačnifolikuli ne nalaze u istoj fazi ciklusa. Tako na nekim mjestima istovremeno raste nova dlaka dok na drugom mjestu na tijelu upravo otpada ona stara. U našim klimatskim uvjetima rast dlake je maksimalan ljeti i minimalan zimi. Tako će u ljetnim mjesecima u fazi mirovanja biti 50% dlačnihfolikula, a zimi ih miruje skoro 90%.Intenzivno linjanje u ovom slučaju nastupit će u jesen i u proljeće.

Dužina dlake ovisi o mjestu na tijelu na kojem raste, a određena je genetski. Prosječna brzina rasta dlaka u psa iznosi od 0.2 do 0.4 mm na dan.

Što se tiče hormonalnog utjecaja, rast dlake potaknut će hormoni štitnjače, dok glukokortikoidi i estrogeni inhibiraju rast.

Dlaka se sastoji uglavnom od bjelančevina i zato kvalitetna prehrana ima značajan utjecaj na izgled krzna. Slaba prehrana, bilo da se radi o nedostatnoj kvantiteti ili kvaliteti, dovest će do toga da je dlaka lako lomljiva, suha i tanja no inače, a može dovesti i do poremećaja u pigmentaciji.

Linjanjeje sezonska izmjena dlake kod naših ljubimaca. Obično traje nekoliko tjedana, a najintenzivnije je u proljetnim mjesecima.

Mnogo je izraženije kod pasa koji imaju gustu donju dlaku jer ona ponekad ispada doslovce u čupercima, što može zbuniti vlasnike koji pomisle da se radi o patološkom procesu na koži.

Kod kućnih ljubimaca koje držimo u stanu u manje-više uvijek istim uvjetima, rast dlake neće se značajno mijenjati ljeti i zimi, što znači da će se i period linjanja protegnuti na cijelu godinu.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači