Veterinar

Parvoviroza kod pasa

Parvoviroza je zarazna bolest pasa koja se manifestira prvenstveno povraćanjem i krvavim proljevom i/ili upalom srčanog mišića s posljedicom zatajenja srca

parvaviroza-kod-pasa

U proljetnim mjesecima češće se srećemo s nekim zaraznim bolestima pasa, i to posebno kod štenadi. Češće viđeno oboljenje svakako je parvoviroza.

Parvoviroza je zarazna bolest pasa koja se manifestira prvenstveno povraćanjem i krvavim proljevom i/ili upalom srčanog mišića s posljedicom zatajenja srca. Virus ima afinitet prema stanicama koje se brzo dijele, pa prvenstveno napada stanice crijevnog epitelija i bijela krvna zrnca. Uzročnik bolesti je virus koji je prvi put izoliran 1978. godine. U vanjskoj sredini je vrlo otporan, pa ostaje virulentan 3 do 6 mjeseci na mjestu gdje je boravila ili defecirala bolesna životinja. Osim pasa, od parvoviroze obolijevaju i divlji kanidi (vuk, lisica i dr.), tako da su oni ujedno i rezervoar infekcije za pse. Izvor infekcije češće su bolesni psi koji izlučuju velike količine virusa u povraćanom sadržaju i stolici. Rotvajleri i labradori su skloniji infekciji parvovirusom od drugih pasmina. Od parvoviroze mogu oboljeti sve dobne skupine pasa, ali je bolest ipak najopasnija za štence od 6 do 15 tjedana starosti.

Težina oboljenja je vrlo različita, od blagog oblika, koji se očituje samo s nekoliko proljeva, do perakutnog tijeka bolesti, kada štenad ugiba unutar 24 sata od početka bolesti. Najčešće se srećemo sa akutnim oblikom bolesti koji započinje naglo s povraćanjem, štene je bezvoljno i prestaje jesti. Proljev se javlja od 24 do 48 sati od početka povraćanja. Izmet je vodenast, krvav i vrlo neugodna mirisa, a oboljeli pas može imati desetke proljeva dnevno, što dovodi do brze i jake dehidracije.

Zbog gubitka tekućine i elektrolita u velikim količinama, takvo stanje spada u hitne slučajeve, pa je potrebna promptna intervencija veterinara. Najčešće obolijevaju štenci, a oni, kao mali organizmi, mogu dehidrirati i uginuti u roku od nekoliko sati. Povišena tjelesna temperatura može i ne mora biti prisutna.

Povraćanje je općenito ozbiljan simptom ako se javlja više puta tijekom dana, ili nekoliko dana uzastopce, pa je kod takvih promjena bolje odmah reagirati. Ponekad vrlo mlada i prividno zdrava štenad može nakon i neznatnog stresa jednostavno pasti i uginuti unutar nekoliko minuta zbog zatajenja srca. Bez liječenja životinja ugiba za 48 do 72 sata od početka bolesti.

Zato, svako povraćanje kod štenaca vlasnici moraju shvatiti ozbiljno i odmah se obratiti svojem veterinaru. Samo na temelju kliničke slike bolesti ne možemo postaviti pouzdanu dijagnozu, jer su povraćanje i proljev opći simptomi koji prate više zaraznih i nezaraznih bolesti pasa.

Potrebno je napraviti laboratorijsku pretragu krvi i ukoliko uz ovakvu kliničku sliku nađemo i drastično smanjen broj leukocita (bijelih krvnih zrnaca), tada možemo postaviti sumnju na infekciju parvovirusom.

Liječenje je samo simptomatsko. Prije svega, intravenoznom infuzijom nadoknađujemo izgubljenu tekućinu i elektrolite, dajemo sredstva za umirenje povraćanja i proljeva i, svakako, antibiotike, da spriječimo sekundarne infekcije bakterijama, koje u pravilu prate ovu bolest. Liječenje je vrlo intenzivno te dugotrajno. Ako znamo da je crijevnom epiteliju potrebno najmanje 7 dana za oporavak, onda je jasno da se pas od ovakve infekcije potpuno oporavi tek 7 dana nakon prividnog ozdravljenja. 

Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači