Veterinar

Parazitske bolesti – kokcidioza

Kokcidioza može predstavljati veliki problem u uzgajivačnicama te dvorištima u kojima boravi veliki broj životinja

parazitske-bolesti

Proljevi su čest problem kod štenadi i mačića. Kod odraslih životinja proljev nije toliko opasan i zabrinjavajući kao kod mladunčadi, koja vrlo brzo može dehidrirati.

Ponekad se radi o kratkotrajnom proljevu koji će potrajati dan ili dva, a u tim slučajevima većina vlasnika neće potražiti veterinarsku pomoć. Sami znaju da je najbolji lijek za to post i dijetna prehrana, pa poduzmu potrebne korake.

No, kada proljev potraje više dana, veterinarska pomoć je neophodna. Liječenje je u prvom redu simptomatsko, no ponekad je dijagnostika neophodna, jer samo simptomatsko liječenje ne rješava problem. Uzroci proljeva su zaista brojni, a ovdje ću se osvrnuti na infekciju mikroskopski malim organizmima, parazitskim protozoama.

Ima ih nekoliko vrsta koje su vrlo vrsno specifične i različito patogene, a najčešće se srećemo s protozoom isospora canis. Oboljenje koje ona uzrokuje nazivamo kokcidioza. Radi se o jednostaničnom organizmu koji napada stanice crijevnog epitelija, u kojima dolazi do brzog razmnožavanja parazita, što uzrokuje oštećenje stanica i posljedični proljev. Ciste se izlučuju izmetom oboljele životinje te se mogu naći u okolišu, pa i vodi i hrani, a do infekcije dolazi oralnim putem. Ovo oboljenje viđamo primarno kod vrlo mladih životinja, dok će se kod odraslih, u pravilu, javiti kod životinja sa slabijim imunitetom. Kod nekih životinja pronaći ćemo ciste ovog parazita u izmetu, ali se ne moraju razviti nikakvi simptomi. Dakle, razvoj oboljenja je vrlo individualan, a ovisi o vrsti kokcidije, kao i o imunološkom statusu jedinke.

Kokcidioza može predstavljati veliki problem u uzgajivačnicama te dvorištima u kojima boravi veliki broj životinja. Proljev kojeg uzrokuje isospora je voden, sluzav, a može biti i krvav. Traje tjednima, a uz njega se javlja posljedična dehidracija. Bolesna životinja je apatična, nema apetita, a može se javiti i povraćanje.

Kokcidioza se vrlo često javlja uz druga oboljenja ili stresne faktore koji su već oslabili organizam, pa svakako i to treba imati na umu prilikom postavljanja dijagnoze. Stresni faktor može biti loša prehrana, infestacija parazitima, loši higijenski uvjeti, pa i odlazak šteneta kod novog vlasnika i slično. No, kokcidioza se može pojaviti i tamo gdje su uvjeti dobri, ali je prisutan jako velik broj štenadi ili mačića na relativno malom prostoru. Ako se pojavi, svakako preporučujemo temeljitu dezinfekciju svih prostora i to najbolje u dogovoru sa stručno osobom, s obzirom na to da se ciste kokcidija iz okoliša teško uklanjaju.

Kako bi se spriječio unos ovog oboljenja u uzgajivačnice, svaka novonabavljena životinja trebala bi biti 10 dana u izolaciji i na promatranju. Pse treba spriječiti da piju vodu iz lokava, jer upravo one mogu sadržavati vrlo velik broj infektivnih cisti.

Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači