Veterinar

Trakavice u tijelu pasa

Ponekad vlasnici uoče bijele članke koji se još uvijek miču te ih najčešće opisuju kao crviće, a ponekad pronalaze već sasušene članke, koji tada poprime žućkastu boju

trakavica-u-tijelu-psa

Infestaciju pasa i mačaka s trakavicom Dipylidium caninum najčešće ustanove vlasnici jer se stolicom izlučuju članci trakavice koji izgledom podsjećaju na zrno riže ili sjemenku krastavca.
Ponekad vlasnici uoče bijele članke koji se još uvijek miču te ih najčešće opisuju kao crviće, a ponekad pronalaze već sasušene članke, koji tada poprime žućkastu boju. Svakako savjetujemo da se pronađeno spremi u malenu posudicu ili zamota u aluminijsku foliju, te odnese veterinaru, kako bismo po obavljenoj analizi, bili sigurni o čemu se radi.

Rijetko kada viđamo cijelu trakavicu, no kod jako infestiranih životinja, posebno ako im je pojačan rad crijeva ( primjerice kod proljeva) dogodi se da cijele trakavice izađu sa izmetom.
Da bi pas ili maca dobili ovu trakavicu moraju progutati zaraženu buhu. Dakle, ako nema buha, nema ni ovog nametnika.

Kod teških infestacija dolazi do svrbeža u području anusa, pa se oboljela životinja sanjka po guzi i nervozno se okreće prema repu.

Jajašca trakavice izlučuju se izmetom, a zatim ih mora pojesti buha koja je posredni domaćin ovog nametnika. Dipylidium caninum članke izlučuje u određenim vremenskim razmacima pa ih ponekad nema u stolici iako je životinja infestirana. Zbog toga stolicu kontroliramo nekoliko puta u mjesec dana. Ovo je još jedan važan razlog za prevenciju infestacije buhama.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači