Veterinar

Šećerna bolest kod pasa

Prije početka terapije moramo se uvjeriti da je vlasnik voljan i sposoban nadgledati pacijenta i djelomično sam provoditi liječenje te se strogo pridržavati propisane dijete

secerna-bolest-kod-pasa

Diabetes mellitus najčešće je oboljenje u grupi bolesti žlijezda s unutarnjim lučenjem u pasa. Najčešće obolijevaju starije, nesterilizirane ženke, a općenito ženke obolijevaju 2 do 4 puta češće nego mužjaci. Kod kokera, pudli, špiceva te nekih terijera postoji genetska predispozicija za ovu bolest.

Dijabetes u osnovi dijelimo na inzulin ovisni i inzulin neovisni. Inzulin je hormon kojeg luči gušterača, a neophodan je za normalno odvijanje mijene tvari, prije svega ugljikohidrata. Kod nedostatka ovog hormona, metabolizam glukoze više ne teče normalno, pa je njen nivo u krvi povišen. To je osnovni uzrok svih simptoma šećerne bolesti. Iako je nivo glukoze u krvi kod šećerne bolesti povišen, ona ne ulazi u stanice. Tako ne ulazi ni u stanice moždanog centra koji regulira sitost, pa je oboljela životinja stalno gladna i konzumira veće količine hrane što joj dodatno povisuje nivo glukoze u krvi.

Zbog visokog nivoa, glukoza se počinje osmotski izlučivati urinom u kojem glukoze normalno nema. Glukoza sa sobom osmotski povlači veće količine vode, pa oboljela životinja počinje obilno mokriti i posljedično jako puno pije.

Tako su osnovni simptomi dijabetesa obilno mokrenje i žeđ te uzimanje veće količine hrane uz istovremeno gubljenje na tjelesnoj težini. Većina vlasnika reagira u ovoj fazi bolesti. Liječenje je u većini slučajeva uspješno, no u pravilu je i doživotno. Tako se prije početka terapije moramo uvjeriti da je vlasnik voljan i sposoban nadgledati pacijenta i djelomično sam provoditi liječenje te se strogo pridržavati propisane dijete.

Ukoliko se radi o već spomenutim starijim kujama, prije svega preporučujemo sterilizaciju nakon koje uglavnom slijedi potpuno izlječenje. Ukoliko vlasnici previde navedene simptome dijabetesa, dolazi do težeg oblika bolesti - tzv. ketoacidoze - počinje razgradnja masti u organizmu te se oslobađa mnogo masnih kiselina čija razgradnja ne teče normalno. U tom stadiju oboljenja životinja postaje apatična, nema apetita, dakle evidentno je bolesna, a liječenje je manje uspješno.

Ponekad vlasnici dovedu bolesnog psa zato jer su primijetili da lošije vidi - jedan od, doduše rjeđih, simptoma diabetes mellitusa je mrena. Najvažnije je da se na vrijeme posjeti veterinara kako bi se odredila doza i način davanja inzulina te da bolest "ukrotimo" dok se nisu razvile posljedice fatalne za organizam.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači