Veterinar

Prehrambene navike pasa

Koja je informacija prava? U kojoj mjeri možemo naštetiti našem ljubimcu sa pogrešnim načinom hranjenja? Da li davati gotovu hranu ili ne? Kako pripremiti kompletan obrok?

prehrambene-navike

Prehrana psa je tema pri kojoj ćemo se uvijek susreti sa mnogo različitih mišljenja, stavova i iskustava.

Bez obzira na to da li smo stručnjaci ili laici, svi mi koji godinama imamo pse, imamo neka svoja ustaljena pravila i navike kojih se pridržavamo kada je u pitanju prehrana naših ljubimaca.
Jednako tako prisutni su i vrlo različiti stavovi kada zatražimo mišljenje od stručnih osoba, pa stoga nije ni čudo da su novopečeni vlasnici u velikim nedoumicama kada odlučuju o tome kako hraniti psa.

Danas su informacije o različitim načinima hranjenja pasa dostupne zaista svugdje, pa su tako novi vlasnici bombardirani sa cijelim nizom podataka. Neke razumiju, neke ne. Neki im se sviđaju pa ih lako prihvate, dok neke u samom startu odbacuju.

Tako se samo po sebi nameće cijeli niz pitanja: Koja je informacija prava? U kojoj mjeri možemo naštetiti našem ljubimcu sa pogrešnim načinom hranjenja? Da li davati gotovu hranu ili ne?

Kako pripremiti kompletan obrok?
Kada se radi o velikim psima, vlasnici se u većini slučajeva bez većih problema odlučuju na hranjenje psa dehidriranom hranom za pse. Radi se o kompletnom, točno izbalansiranom obroku za psa, kojeg je vrlo jednostavno pripremiti. Kod takvog načina prehrane savjetovala bih kvalitetniji dehidrat koji psu treba ponuditi namočen. Namakanje hrane posebno je važno u ljetnim mjesecima. Odraslom psu nudimo dva obroka dnevno, dok svježu vodu mora imati na raspolaganju uvijek.

Kod pasa malenih pasmina, mnogo je veći broj vlasnika koji odluče kuhati svojem ljubimcu, odnosno ne nude mu gotovu hranu već radije daju batkiće, butiće i slične delicije. Takav obrok je vrlo slastan, no na žalost nije uravnotežen niti ga možemo smatrati kompletnim. Stoga savjetujem da se kod kuhanja obavezno posavjetujete sa vašim veterinarom kako bi vam dao točne recepte za kod kuće pripremljen kuhani obrok.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači