Bolesti

Anestezija: što bi svaki vlasnik trebao znati

 

 

anestezija.jpg

Većina će naših kućnih ljubimaca u određenom trenutku njihovih života biti podvrgnuta kirurškom zahvatu ili nekom drugom postupku koji zahtijeva anesteziju. Postoje neke stvari koje bi trebao znati i razmotriti svaki vlasnik kućnog ljubimca, prije nego ga podvrgne anesteziji.

Doktorica Rachael Carpenter, klinički asistent - anesteziolog sa veterinarskog sveučilišta u Urbani, Illinois, objašnjava kako bi prije operacije vlasnici trebali izdvojiti vremena da sjednu s veterinarom i porazgovaraju s njim o samom postupku i koracima koje će trebati poduzeti kako bi se osigurala sigurnost životinje tijekom anestezije.

"Važno je da vlasnik vjeruje veterinaru i osjeća pouzdanost u vezi predstojeće procedure", kaže dr. Carpenter. "Vaš veterinar trebao bi znati odgovor na pitanja o tome na koji će način biti praćeni vitalni znaci vašeg ljubimca dok je pod anestezijom, te tko će biti odgovoran za njegovo nadziranje."

Trebali biste također postaviti pitanja o postoperativnoj njezi općenito, posebno u vezi toga na koje znakove obratiti pozornost kod kuće, koji bi upućivali da se vaš ljubimac ne oporavlja normalno od anestezije. Bilo kakvo neobično ponašanje, kao što su poteškoće pri hodanju, povraćanje ili smanjeni apetit trebali bi biti odmah prijavljeni vašem veterinaru.

Kao vlasnik biste također trebali biti upoznati s time koje su sve usluge uključene u cijenu postupka. Mnogi veterinari u cijenu uključuju sredstva kao što su tablete protiv bolova, predanestetski pripravci za krv, uravnoteženi predoperativni lijekovi, intravenozni kateteri, tekućina tijekom anestezije, te praćenje tijekom i nakon postupka. Ukoliko vidite da postoji ekstremna razlika u cijeni između dva veterinara, obično postoje i razlozi za to.

"Iako je cijena očito važna većini vlasnika kućnih ljubimaca, jeftinija varijanta nije uvijek najsigurnija za vašeg ljubimca kad se radi o kirurškim postupcima", objašnjava dr. Carpenter. "Raspitajte se ne samo za cijenu usluge, nego također i za razinu njege koju vaša životinja dobiva na toj određenoj klinici."

anestezija_2.jpgNažalost, čak i uz najviši stupanj veterinarske njege, anestezija dolazi povezana s rizikom od ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti. Međutim, u većini slučajeva dobrobit zahvata daleko nadmašuje rizik anesteziranja. Steriliziranje ili kastriranje vašeg ljubimca dokazano produžuje njegov životni vijek i drastično smanjuje rizik od raka i drugih po život opasnih bolesti. Vlasnici koji dovode svoje ljubimce na redovito čišćenje kamenca povećat će razinu ugode svojih ljubimaca i tako pomoći očuvanju zdravlja srca, pluća, jetre i bubrega.

Gledajući općenito, razina smrtnosti od anestezije kod prosječne mačke ili psa je niska, no rizik od komplikacija drugačiji je za svaku pojedinu životinju. Kod ugovaranja operacije, ukoliko ona nije obavezna, trebalo bi se također uzeti u obzir opće zdravstveno stanje životinje.

Dr. Carpenter savjetuje kako bi bilo dobro odgoditi neobvezatne zahvate ako se vaš ljubimac ne osjeća dobro, kao što su kastracija ili rezanje noktiju, dok se njegovo zdravstveno stanje ne poboljša. Čak i nešto potpuno beznačajno poput nosa koji curi ili kašlja može povećati rizik od komplikacija pod anestezijom, te produžiti postoperativno vrijeme oporavka.

"Uvijek morate računati s dozom rizika. Cilj je smanjiti rizik od anestezije koliko god je to moguće uvođenjem lijekova sa širom terapeutskom primjenom koji su sigurniji za životinju, te konstantno poboljšanje postupaka korištenima za praćenje anestezije i oporavka" , objašnjava dr. Carpenter. Za još detaljnije informacije koje se tiču primjene anestezije na vašem ljubimcu, kontaktirajte svog veterinara.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači