Bolesti

Neobjašnjiva pretilost i problemi s težinom kod pasa

 

 

 

debeli_bokser.jpgKao što svi već znamo, održavanje zdrave tjelesne težine uvelike je povezano s pravilnim omjerom između toga koliko se hrane unosi, a koliko "iznosi" vježbom. No, u ovom članku govorit ćemo o neobjašnjivim problemima s kilogramima.

S vremena na vrijeme pojavi se pretili pas čiji se vlasnik maksimalno potrudio nadzirati unos hrane i povećati vježbanje uz vrlo malo rezultata. U ovakvim slučajevima obično je moguće utvrditi prisutstvo drugih zdravstvenih problema, koji zapravo uzrokuju pretilost. Pogledajmo o čemu se može raditi:
 

Slabo funkcionalna štitnjača

Štitna žlijezda i njezini hormone reguliraju metabolizam tijela. Ukoliko štitnjača radi slabije, pas postaje spor, lijen, moguće i hladan na dodir, loše dlake, pretežak i može djelovati potišteno. Možda će se osjećati preumornim da bi puno vježbao. Često se smatra kako je pas jednostavno lijen i proždrljiv. Međutim, on/a se zapravo osjeća loše i potrebna mu je naša pomoć.

Postoje stvari koje možemo napraviti ako gledamo sa stajališta prirodnog načina liječenja. Alge dodate u prehranu mogu u puno slučajeva potaknuti štitnjaču na jači rad. Isto tako, homeopatija može biti vrlo korisna kod liječenja pasa i normaliziranja rada štitnjače.
 

Opće loše stanje

Čak i ako štitna žlijezda radi dobro, ukoliko pas pati od kronične bolesti zbog koje se općenito osjeća loše, nevoljko će biuti spreman na kretanje, a da pritom ne mora doći do smanjenja apetita. Ukoliko posumnjate da sa zdravljem vašeg psa nešto nije u redu, najbolje se posavjetovati sa stručnjakom.

Vrste zdravstvenih problema koje mogu prouzročiti općeniti osjećaj malaksalosti su problemi s jetrom ili bubrezima, bolesti dišnog sustava i probavni problemi. Neka od ovih stanje će, naravno, pokazivati znakove ili neke simptome. No vrlo često je recimo teško prepoznati probleme s jetrom, osim ako točno znate što tražite. Nekad će se taj osjećaj lošeg stanja javiti nakon određenog cijepljenja. Obično tu poteškoću može riješiti homeopat, koristeći odgovarajući homeopatski pripravak za tretiranje određenog stanja.
 

fat-dog.jpgProblemi s prehranom

Ponekad netolerancija određenih namirnica, npr. žitarica, može prouzročiti pretilost. Uz to, poseban je problem ako vlasnik daje svome psu previše hrane ili je pas sam traži i dobiva.
 

Problemi s kretanjem

Ovo je jedan od očitijih razloga. Ukoliko nešto poput artritisa uzrokuje psu bolove prilikom kretanja, tada se problem javlja kod onih pasa koji se nevoljko kreću. Ove je znakove lako uočiti i odgovorni vlasnik će liječiti bol i ako je potrebno smanjiti unos hrane, kako bi odgovarao smanjenom opsegu kretanja.
 

Sažetak

Ukoliko imate psa koji pati od viška kilograma (unatoč nadzoru količine hrane koju jede), nevoljko se kreće i može djelovati povučen ili potišten, trebali biste posumnjati na općeniti zdravstveni problem, kao što su slabo funkcionalna štitnjača ili jetra. Preporučuje se kompletan zdravstveni pregled. Ukoliko vaš veterinar potvrdi kako je sa psom sve u redu, možda se možete konzultirati sa stručnjakom za prirodni način liječenja, koji će psu pristupiti na drugi način i tako možda doći do problema koji leži u temelju.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači