Bolesti

Kvrge na zreloj ženki

 

lipom.jpgZrela ženka psa (obično oko 12-e godine života) može razviti mekane kvrge na različitim dijelovima tijela. Jesu li opasne, ili je to samo debljina?

Pas može imati dobroćudne tumore zvane lipomi - masne kvrge koje najčešće nalazimo na trupu i nogama u starijih, pretilih ženki. Ne bi ih trebalo zanemariti, budući da rastu s vremenom. Obično se odstranjuju kirurškim putem, te se kasnije radi biopsija tkiva kako bi se isključila mogućnost da je kvrga bila kancerogena.

(Lipomi se ponekad brkaju s liposarkomima ili lipomima unutar tkiva, no oba ova stanja su rijetka u pasa).

Ipak, normalne zalihe masti se ponekad mogu pogrešno protumačiti kao "masne kvrge" kod nekih pasmina. Kako psi stare, jedu sve više a vježbaju sve manje, tako povećavaju zalihe masnoće u različitim dijelovima tijela. Kao što su muškarci skloni "pivskom trbuhu" a žene se šire u području bedara i bokova, psi su skloni masnim kvrgama u području bubrega. Od 12 godina nadalje, vaš pas treba redovne preglede najmanje dvaput godišnje. Zamolite svog veterinara da pregleda bilo kakve kvrge koje se pojave na vašem psu.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači