Bolesti

Mikrosporiaza II.dio

Mikrosporiaza se širi kontaktno, te preko češljeva, četki ili škara za šišanje, pa se pribor u salonima za uređivanje kućnih ljubimaca, kao i u veterinarskim ambulantama obavezno sterilizira. Na izgled zdravi psi mogu biti nosioci dermatofita te mogu širiti infekciju, ali samo kratak vremenski period od nekoliko dana.

Lezije koje se u slučaju infekcije javljaju na koži izgledaju kao okrugli, crveni ili sivi pečati bez dlake, a javljaju se obično na glavi ili nogama. To je klasična lezija mikrospore koju nije teško prepoznati, a u dijametru obično ima 1 do 4 cm. Pregledom Woodovom lampom ne možemo niti potvrditi niti isključiti infekciju mikrosporom, njome možemo samo produbiti prisutnu sumnju, a jedino pouzdano dijagnostičko sredstvo jest uzimanje uzorka iz lezije koji se šalje u laboratorij gdje se kultivira uzročnik. Proces kultiviranja traje od 2 do 12 dana, pa ako postoji sumnja obično odmah započinjemo se terapijom. Terapija se može započeti s liječenjem. Mikrospora je zapravo bolest koja će, ukoliko se ne liječi nestati u roku 1 do 3 mjeseca, no upravo zbog sprečavanja širenja zaraze sa liječenjem treba započeti što prije. Ukoliko su lezije minimalne odlučimo se na lokalno tretiranje tinkturom, a kod jače infekcije liječimo sistemskim lijekovima koje vlasnik daje životinji u obliku tableta.

Liječenje traje 2 do 8 tjedana, a sa njime nastavljamo još 15 dana nakon što nestanu svi simptomi. Moguća je preventiva ispostavljenih životinja, no ti lijekovi imaju neke nuspojave, pa to preporučimo samo na inzistiranje vlasnika.

U svakom slučaju mikrospora je bolest koja je na našem području prisutna stalno, i ne prijeti od nje ništa veća opasnost nego prije dvije ili pet godina. Prije uzimanja kućnog ljubimca, svakako ga odvedite na pregled te izbjegavajte kontakt s napuštenim životinjama. Bolest se liječi sa stopostotnim uspjehom i kod životinja i kod ljudi. Reagirajte na kožne promijene odmah, liječenje je onda jednostavnije, mogućnost zaraze je manja.

 

 Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači