Bolesti

Bolest današnjice napada i životinje

Kao i ljudi, i psi (ali i ostale životinje) mogu imati problema s mokraćnim kamencima. No za razliku od ljudi, kojima se kamenci češće stvaraju u bubrezima, kod domaćih životinja, pa tako i pasa, u pravilu se stvaraju u mokraćnom mjehuru.

Uzrok i okolnosti njihovog nastanka kod životinja još uvijek nije u potpunosti istražen. Poznato je samo da ih izazvati može i nestašica vitamina A, oštećenja bubrega, infekcije mokraćnih puteva, promjena pH mokraće, ali i način prehrane.

bolesti-pasa.jpg

Važno je znati da se kamenci često vraćaju.

Zato će vam svaki dobar veterinar naglasiti, posebno ako vam je to prvi ljubimac pa nemate iskustva, da mu ne dajete zasoljenu hranu, ali niti ostale začine koji su nama ljudima ukusni, a za naše četveronožne prijatelje mogu biti pogubni.

Simptomi bolesti, odnosno problema s kamencima ovise o njihovoj veličini, položaju i obliku. Čak ni veliki, obli kamenci u mokraćnom mjehuru neće stvarati velike probleme, pa katkad pas uopće neće pokazivati bilo kakve znakove bolesti.

No problemi i često jaka bol kod psa se javljaju kad kamenčići dospiju u mokraćnu cijev. Češće se to događa mužjacima, jer je kod ženki mokraćna cijev kraća, šira i elastičnija pa kamence lakše izmokri.

bolesti-pasa2.jpg

O tome kakvu i koju bi hranu trebao uzimati vaš pas posavjetujte se sa svojim veterinarom.

Kamenci često djelomično ili potpuno začepe mokraćnu cijev, a pas onda mokri ili vrlo teško ili nikako. Ako to primijetite kod svog ljubimca - odmah veterinaru, jer se liječenje mora otpočeti što prije. Svako oklijevanje i nebriga mogu izazvati smrt životinje.

Problem se u nekim slučajevima rješava kateterizacijom, odnosno ispuštanjem mokraće, a u nekim slučajevima nužan je i kirurški zahvat. No važno je znati da se kamenci često vraćaju, i kad ih pas dobije jedanput, velika je vjerojatnost da će se to ponoviti.

Preventivnim mijenjanjem načina prehrane, izborom kvalitetnije gotove hrane ili čak kuhanjem može se donekle umanjiti mogućnost recidiva. No o tome kakvu i koju bi hranu trebao uzimati vaš pas posavjetujte se sa svojim veterinarom, ali i iskusnim uzgajivačima koji su imali sličnih problema.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači