Bolesti

Demodikoza

Otpadanje dlake kod pasa, može biti sasvim normalna, sezonska pojava, ali često je prvi znak bilo kožnih, bilo sistemskih bolesti.

Pojava ogoljelog mjesta na koži, posebno ako je koža na tom mjestu promijenjena, ako se pas ili mačka nemilice češu po tom mjestu, svakako je dovoljan razlog za posjet veterinaru. Postoji cijeli niz bolesti koje se manifestiraju na izgled istim znakovima, međutim uzročnici, a tako i liječenje potpuno su različiti.

Uzročnik bolesti je parazit Demodex canis koji živi na koži i potpuno zdravih pasa. Bolest uzrokuje samo onda kada se prekomjerno razmnoži. Prve promjene obično se pojave oko očiju na glavi, te na šapama u vidu malih područja bez dlake koja su obično nepravilnog oblika. U prvoj fazi bolesti dlaka izgleda samo malo proprijeđena.

Neke pasmine su predisponirane za demodikozu i obolijevaju češće od drugih. U tu skupinu spadaju: doberban, afganistanski hrt, bobtail, doga, buldog, boxer, dalmatiner, jazavčar, čivava. Bolest je vrlo rijetka kod pudli. Osim nasljedne predispozicije, na razvoj demodikoze utječu mnogi drugi faktori koji smanjuju imunitet organizma. To su: slaba ishrana, glistavost, porod, te druge bolesti, ili neke stresne situacije. Psi obolijevaju mnogo češće od mačaka.

Dakle demodikoza nije zarazna bolest i ne prelazi kako na druge pse, tako ni na ljude. Liječenje se sastoji iz dva dijela: lokalnom aplikacijom lijekova nastojimo smanjiti broj živih parazita, a istovremeno nastojimo ojačati imunski sustav organizma. Liječenje je u potpunosti uspješno ako su nastale promjene ograničene, to jest ako nije zahvaćena cijela koža.

U tom slučaju, govorimo o generaliziranoj demodikozi. Pored samog uzročnika u takvom obliku prisutne su i bakterije, koje na zdravoj koži inače miruju. Na bolesnoj koži one se aktiviraju i dodatno kompliciraju primarno oboljenje. Liječenje je u svakom slučaju dugotrajno, a kod ovog težeg oblika nije uvijek i uspješno. Reagirajte na vrijeme, da do toga ne bi došlo.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači