Bolesti

Bolesti prostate

Patološke promjene na prostati vrlo su česte kod starijih pasa. Dva osnovna faktora koja dovode do tih promjena su starenje i nivo muškog spolnog hormona - teststosterona. Prostata se opskrbljuje krvlju direktno iz testisa, pa je to jedan od razloga što je u njemu viši nivo testosterona nego u perifernoj cirkulaciji.

Na osnovi simptoma ne možemo razlikovati različita patološka događanja na prostati, jer su svi posljedica povećanja volumena prostate ili promijenjene sekrecije. Povećana prostata pritišće na debelo crijevo, pa je otežana defekcija jedan od prvih simptoma koje primijete vlasnici. Smetnje pri mokrenju, za razliku od sličnih problema kod ljudi, pojavljuju se kasnije - otežano mokrenje, te prisutnost krvi u mokraći. Dakle, tenezimi (napinjanje prilikom zatvora) te nemogućnost defekcije prvi su simptomi bolesti prostate. Ukoliko se radi o upalnom procesu na prostati može se pojaviti i visoka tjelesna temperatura te povišen broj bijelih krvnih zrnaca u krvi.

Česti simptom je krvav iscjedak iz mokraćnog kanala koji se javlja neovisno o mokrenju, te krvave kapljice uglavnom se javljaju nakon parenja pa ih vlasnici često pripisuju traumi, dok je uzrok sasvim drugi. Kod većine pasa prostatu dosežemo radikalnim pregledom, pa je takav pregled obavezan za svakog psa starijeg od 7 godina, iako nema očitih simptoma bolesti. Najčešće se srećemo sa benignom hiperplazijom prostate koja je često asimptomatična pa dijagnozu postavimo slučajnim pregledom. Najbolje rješenje je kastracija, no ukoliko se vlasnik protivi takvom zahvatu, odlučimo se za medikamentoznu terapiju. Bakterijsku upalu prostate rješavamo antibiotskom terapijom koja nije uvijek uspješna, a kod hiperplazije dajemo lijekove koji djeluju antitestosteronski.

Liječenje provodimo najmanje 6 tjedana, a bez obzira na uspješnost konzervativnog liječenja, svakako preporučujemo kastraciju. Maligni tumori na prostati su relativno rijetki.

Svim vlasnicima starijih pasa želim skrenuti pažnju na prisutnost ovog problema i potrebu za redovitim kontrolama ove česte žlijezde.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači