Bolesti

Liječenje piodermije

Mehanizmi nastanka gnojne upale kože u pasa su vrlo kompleksni pa je takvo i liječenje. Takve bolesti najčešći su razlog nezadovoljstva vlasnika veterinarom. Nerijetko se srećemo sa razočaranim vlasnicima koji svojeg psa mjesecima vode na terapiju, a da to nema dugotrajnijeg efekta, te potraže drugo mišljenje. Međutim, moram naglasiti da u ovakvim slučajevima veterinari zaista nisu krivi što liječenje dugo traje, jednostavno zato što se radi o takvim oboljenjima koje je ponekad potrebno tretirati godinama. Dakle, recidivi piodermija su sasvim očekivana stvar i u liječenju treba biti jako strpljiv i uporan. Nažalost, ne postoji čaroban lijek koji bi takve stvari riješio jednom zauvijek.

Liječenje mora biti usmjereno na nekoliko strana - moramo smanjiti bakterijsku floru na koži, ustanoviti eventualne skrivene bolesti koje mogu biti prisutne kod takvih pasa, te ublažiti svrbež.

Takvo liječenje započinjemo kombinacijom nekoliko lijekova koje obično psi uzimaju u tabletama, kako ne bi morali dolaziti svaki dan u veterinarsku ambulantu. Osim davanja tableta, obično vlasniku dajemo upute i za lokalni tretman kože antiseptičkim sredstvima. Uz to, preporučimo hranjenje hipoalergenom hranom, kako bismo smanjili mogućnost alergija.

Ponovno ću naglasiti da je liječenje dugotrajno, a nerijetko je sa pauzama i doživotno. Kod pasa koji pate od ovakvih kožnih problema posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od buha i krpelja. Naime, dođe li takva bolesna, nadražena koža još u kontakt i sa parazitima, cijela se stvar dodatno zakomplicira.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači