Bolesti

Bolest vožnje

Većina ljubitelja životinja ujedno su i veliki ljubitelji prirode uopće. Mjesec listopad obično pruža sve uvjete za izlete u zeleno.

Vožnja za Vašeg, pogotovo mladog psa, nije neko naročito ugodno iskustvo. Većina ih se boji i samog ulaska u auto, a za vrijeme vožnje su prestrašeni, osjećaju mučninu, sline, povraćaju, to jest muči ih prava pravcata "morska bolest". Tako kod priprema za put treba misliti i na potrebe tog jadnog malog stvora koji bi mnogo rađe ostao na trosjedu u dnevnom boravku. Prije vožnje ne nudite mu hranu, neka bude na tašte. Sat vremena prije polaska psu možete dati tabletu protiv morske bolesti. Te tablete su predviđene za djecu, a možete ih kupiti u svakoj apoteci. Sasvim malenom štenetu daje se pola tablete, a odraslijem možete slobodno dati cijelu. Ako spadate među one vlasnike čiji psi veselo uskaču u auto i uživaju u vožnji isto morate izvršiti neke pripreme. Važna stvar je voda, koju obavezno morate imati sa sobom. Ako je put duži svakih sat i pol, do dva treba stati, ponuditi psu pitku vodu i pustiti ga da obavi nuždu. To je posebno važno ako je dan sunčan pa je u automobilu vruće. Ne zaboravite da psi vrućinu podnose mnogo teže od nas.

U slučaju da ste prisiljeni ostaviti psa samog u autu pripazite da auto ostane u hladu. Zatvoren auto, parkiran na suncu za psa je smrtonosna klopka. Što se tiče smještaja u samom vozilu, ako je ikako moguće, odvojite prostor u kojem je pas, od vozačevog mjesta s mrežom. Mrežu možete kupiti u specijaliziranim dućanima, a vožnja s mrežom je mnogo sigurnija jer ne postoji opasnost da vas pas, veseleći se, ili vidjevši macu kroz prozor, omete u vožnji.

Izletnici s macama su nešto rijeđi, a njihovi vlasnici najčešće prevoze u tzv. "transporterima". Slobodna maca u autu može biti uzrok prometne nezgode pogotovo ako nije navikla na vožnju. U strahu od nepoznatog pokušat će se sakriti uz vlasnika koji se najčešće nalazi za volanom.

Čim češće budete vozili psa ili macu u autu, tim prije oni će to prihvatiti kao normalnu situaciju.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači