Bolesti

Alergija na hranu

Za alergijom na ugriz buhe po učestalosti slijedi preosjetljivost na hranu koja se u jednom omjeru javlja i kod pasa i kod mačaka. Tako je kod tih životinja alergija na hranu uzrokom 5 % svih kožnih oboljenja. Alergija na hranu nema sezonski karakter, a promjene koje nastanu na koži praćene su jakim svrbežom. Liječenje je problematično kao i postupak otkrivanja vrste hrane koja je izazvala alergičnu reakciju. Kao prvo, do reakcije može doći već nekoliko minuta nakon uzimanja hrane (tada je cijela stvar jasnija) ali su mnogo češće tzv. zakašnjele reakcije koje se javljaju tek nekoliko dana nakon konzumiranja odgovorne vrste hrane. Kao drugo, alergiju najčešće izazove ona vrsta hrane koju ljubimac uzima već mjesecima pa i godinama, pa je onda razumljivo da su vlasnici začuđeni kada za problem njihovog psa optužimo neku namirnicu koju on oduvijek jede i "strašno ju voli". Među namirnice koje često izazivaju zakašnjele reakcije spadaju kravlje mlijeko, govedina, svinjetina, jaja i piletina, a sve su to (ili barem neke od njih), obavezni sastojci obroka kućnih ljubimaca i to posebno onih koji dobivaju kod kuće spremljen obrok. Treća stvar koja također ponekad otežava rješavanje problema je podatak da se alergija na hranu manifestira uglavnom samo na koži (uši, leđa) a tek u 10 do 15% slučajeva javljaju se proljev i povraćanje. A svi smo skloni vjerovati da problematična hrana mora izazvati barem neke simptome od strane probavnog trakta! Dakle, glavni je problem u cijeloj priči kako uvjeriti vlasnika da postoji mogućnost alergije na hranu, a zatim privoljeti i vlasnika i njegovog ljubimca da se drže propisane dijete. Dijetu propisujemo zato da bi metodom eliminacije otkrili koja je hrana uzrok problema. Danas su na tržištu prisutne hipoalergene hrane koje se mogu nabaviti kod veterinara, pa bolesnim psima i macama jednostavno odredimo da jedu samo tu hranu i ništa drugo kroz jedan duži vremenski period. Ukoliko je dijagnoza pravilno postavljena, uspjeh neće izostati.

Kao i kod ljudi, kod naših potpuno udomaćenih prijatelja koji se hrane mnogo sličnije nama nego svojim divljim rođacima, zdrava i kontrolirana prehrana igra i te kakvu ulogu u preventivi i u terapiju raznih oboljenja.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači