Bolesti

Sterilnost u psa

Zbog povećanja broja čistokrvnih pasa postalo je aktualno pitanje neplodnosti kod psa. Uzgojiti psa, koji će biti uspješan na izložbama te će postati parnjak, težak je posao koji zahtjeva mnogo uloženog truda i novaca. Ako je takav pas neplodan to je svakako veliko razočaranje za vlasnika. Naime da bi mužjak dobio uzgojnu dozvolu mora imati 3 odlične ocjene na izložbama i napravljen uzgojni pregled. Tako dobiva uzgojnu dozvolu treće kategorije koja vlasnicima kvalitetnih ženki i nije naročito privlačna. Da bi mužjak dobio uzgojnu dozvolu druge kategorije mora na izložbama dobiti 3 titule i završiti šampionat. Dakle put do toga da mužjak može pariti je dug, a sve do prvog pokušaja vlasnici zapravo ne znaju je li pas plodan ili ne.

Neplodnost pasa može biti posljedica smetnji u nastajanju spermija, smetnji u prelazu spermija u ejakulat ili pak smetnji u samoj ejakulaciji. Neplodnošću smatramo i ako pas iz bilo kojeg razloga nije sposoban zaskočiti ženku.

Liječenje neplodnosti kod mužjaka je prilično nezahvalan posao, jer je često neuspješno. No da bismo počeli s terapijom treba prvo ustanoviti uzrok problema. Treba kao prvo uzeti u obzir starost psa jer se kod mladih kao i starih pasa u ejakulatu javlja veći postotak patoloških spermija. Bitna je isto tako i pasmina, naime neki psi već zbog same svoje konstitucije imaju problema kod parenja-baseti, engleski buldog. Ekstremne promjene u temperaturi okoline u kojoj pas živi također mogu biti uzrok neplodnosti kao i stres (ekstremni napori kod radnih i lovačkih pasa). Ukoliko pas ima potomke radi se o stečenoj neplodnosti, a ukoliko ih nikada nije imao govorimo o urođenoj neplodnosti. Isto tako u obzir uzimamo i eventualno prisutne sistemske bolesti koje mogu utjecati na plodnost. Pošto spermatogeneza u psa traje 60 do 70 dana pas mora biti zdrav barem toliko dana prije parenja. Važno je i predhodno liječenje jer neki lijekovi imaju znatan utjecaj na plodnost.

Pri pregledu psa ne smijemo se ograničiti samo na spolne organe već je potreban opći pregled kao i neke laboratorijske pretrage. Vrlo je važna kondicija psa jer je plodnost smanjena kod mršavih kao i kod predebelih pasa.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači


Notice: Undefined variable: tags in /home/vauvaun/public_html/modules/mod_miniadspot/mod_miniadspot.php on line 23

Notice: Undefined variable: tags in /home/vauvaun/public_html/modules/mod_miniadspot/mod_miniadspot.php on line 24