Bolesti

Praćenje gravidnosti u kuja

Interes vlasnika pasa za rasplod, te time za zdravlje kuje i mladih, postaje sve veći. Tako rana dijagnostika gravidnosti kao i njeno praćenje dobiva sve već značaj.

Razmak između parenja i okota varira, pa iznosi od 58 do 71 dan, no najčešće period gravidnosti traje 61 do 63 dana. Neke kuje se mogu uspješno zapariti čak 10 dana prije ovulacije jer spermiji u maternici mogu poživjeti i 15 dana. Važno je da vlasnik zna točan datum kada je kuja zaparena, kako bismo mogli izračunati barem približan termin očekivanog okota.

Između 17 i 23. dana po oplodnji dolazi do implantacije, 35. dan su vidljivi tjelesni obrisi plodova, 40. dan su već razvijeni nokti i dlaka. Okoštavanje kostura vidi se rentgenološki 42. dan.

Palpacijom trbuha graviditet možemo dijagnosticirati od 20. do 35. dana. U tom periodu palpiramo ampulasta proširenja maternice. Sa daljnjim napredovanjem gravidnosti ampulice postaju mekše pa ih nakon 35. dana teško razlikujemo od drugih struktura u abdomenu. No, pojedine kuje nemoguće je dobro prepipati ili zato što su jako velike, predebele ili pak pretemperamentne.

Ultrazvukom dijagnosticiramo gravidnost već 20. dan. Tražimo gestacijske vrećice napunjene plodnom vodom. 24. dan možemo vidjeti pulsiranje srca plodova, a od 28. dana na dalje plodovi se već živahno miču.

Gravidnoj ženki ne daju se nikakvi lijekovi, ako je ikako moguće.

Posebno treba biti oprezan do 30. dana gravidnosti. Ukoliko je neophodan carski rez, anesteziju radimo inhalacijskim anesteticima koji najmanje štete štencima. U gravidnosti ne cijepimo i ne čistimo od crijevnih parazita.

Što se tiče prehrane, važno je ne pretjerivati. Obrok povećamo tek zadnjih dvadesetak dana gravidnosti. Važno je da je obrok kvalitetan te da nije preobilan. Danas su na tržištu na raspolaganju hrane namijenjene upravo gravidnim kujama pa je to naša preporuka.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači