Bolesti

Vitamini

Vitamini su čarobna riječ, jedna od onih koje najčešće čujete u veterinarskim ambulantama. Vitamini se apliciraju svim psima, u svim mogućim oblicima, u svako doba i u čim većim količinama. Bez obzira na to od čega pas boluje vlasnici često pitaju: "A da mu date neku vitaminsku injekciju?" Vlada, dakle, sveopće mišljenje kako vitamini liječe sve, kako ne mogu štetiti i čak što više, da su uvijek korisni. Pogrešno mišljenje. Vitamini su ponekad neophodni, ponekad mogu štetiti i nisu svi vitamini tako bezazleni kako mislimo samo zato jer ih u ljekarnama možemo kupiti bez recepta te ih sami doziramo kako nas je volja.

Kao prvo naglasiti ću da gotove hrane za kućne ljubimce sadrže dovoljne količine vitamina i minerala te ih nije potrebno dodavati zdravom psu koji jede takvu hranu. Vitamini sa kojima se kod pasa i mačaka najčešće pretjera su vitamini A i D. Velike količine vitamina A toksično djeluju na stanice hrskavice i kostiju pa bolesna životinja šepa te dolazi do malformacija kostiju glave i kralježnice.

Hipervitaminoza D u pasa najčešće je izazvana najboljim namjerama vlasnika koji u želji da potpomognu rast kostiju nekontrolirano sipaju u hranu preparate koji sadrže kalcij i vitamin D. Promjene se javljaju na koži, slabi apetit, dolazi do kalcifikacije mekih tkiva, zatvora, a može doći i do zatajenja bubrežne funkcije te raznih neuroloških poremećaja. U veterinarskim ambulantama vitamine apliciramo onda kada za to postoji indikacija, dakle, kao svaki drugi lijek. Indikacije za davanje vitamina su nedostatak nekog od vitamina u prehrani, oporavak od teže bolesti i slično. U svakom slučaju odluka o tome kada, kako i koji vitamin treba dati prepustite svom veterinaru.

Što se tiče preparata koji sadrže vitamine B kompleksa, stvar nije tako ozbiljna. Ako i date preveliku dozu tih vitamina, organizam psa sam će odbaciti višak i to neće imati štetnih posljedica, ali neće ni koristiti.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači