Bolesti

Toplotni udar

Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 stupnjeva celzijusa, dakle značajno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje. Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje sa frekvencom od 200 do 400 puta u minuti pri čemu pas može povećati disajni volumen sa dvije na pedeset litara. Kada dahće pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu su zakinuti psi brahicefaličnih pasmina (boxer, pekinezer, buldozi i sl.) pa je kod njih potreban poseban oprez.

Koliko god posljednjih dana svi kukamo kako nam je jako vruće ipak iznalazimo razne načine za izlaženje na kraj sa vrućinom. No naš pas ne može si sam pomoći ako mu mi to ne omogućimo. U šetnju psa treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno navečer, posebno treba paziti na to da mu je zdjelica sa vodom puna kada ostaje sam, a preporučila bih da se ostavljaju i 2 do 3 zdjelice s vodom jer se može desiti da pas jednu prevrne pa žeđa cijeli dan. Stan u kojem ostaje pas dok ste vi na plaži potrebno je zamračiti, a ukoliko imate klimu ostavite je neka radi. Ne morate imati grižnju savjesti što je vaš prijatelj sam doma dok se vi kupate jer će po ovakvoj vrućini on ionako cijeli dan prespavati. Imajte na umu da je plaža za psa više gnjavaža nego užitak jer mu je stalno vruće, ma koliko se vi trudili da bude stalno mokar i da leži pod suncobranom.

Druga je stvar kada se uputite na godišnji odmor pa psa vodite sa sobom jer ćete onda misliti na to da vam je neophodna debela hladovina nad glavom cijeli dan. U blizini Rijeke teško ćete pronaći plažu sa hladom na kojoj nema nikoga kome bi vaš pas mogao zasmetati, dakle neka ostane doma i neka se odmara. Što se tiče jela i psima i nama je apetit smanjen ovih dana. Obrok im treba ponuditi što kasnije navečer kada više nije tako vruće. Večernja šetnja neka traje duže nego inače i sve će biti u redu. Ljeto i vrućine ionako kratko traju pa se ništa neće dogoditi ako pas nešto slabije jede i manje šeta nego inače.

Ukoliko ste odlučili ostati doma u neklimatiziranom stanu i patiti se skupa sa svojim psom, onda ga lijepo tuširajte isto kao i sebe ili ga povremeno pokrijte mokrim ručnikom.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači