Bolesti

Virusni gastroenteritis kod psa

Uzročnici virusnog gastroenteritisa u pasa su virusi iz obitelji Corona, Parvo i Rota. Ovi virusi napadaju želučanu i crijevnu sluznicu te tako uzrokuju smetnje u resorbciji hranjivih tvari te u sekreciji probavnih sokova. Prilično su otporni na djelovanje niskih temperatura tako da se sa ovim bolestima srećemo i po zimi iako su najučestalije upravo u toplim ljetnim mjesecima. Pored štete koju naprave primarni uzročnici-virusi, česta komplikacija ovih bolesti su sekundarne infekcije bakterijama među kojima prevladava E. Coli.

Izvor infekcije je prije svega feces bolesne životinje, ali se bolest prenosi hranom, vodom te odjećom i obućom ljudi koji su u kontaktu sa psom. Oboljeva uglavnom štenad starosti do 3 mjeseca i to naravno štenad koja nije primila cijepivo koje ih štiti od nekih od ovih viroza. Corona virus naseljava zrele epitelijske stanice crijeva pa bolest ima nešto blaži oblik od one uzrokovane Parvo virusom. Parvo virus naseli prethodnike epitelijskih stanica crijeva pa zato uzrokuje veća oštećenja na sluznici jer praktički potpuno uništi crijevne resice. Kod štenadi stare do 6 tjedana Parvo virus može naseliti stanice miokarda što dovodi do vrlo brze smrti. Oboljelo štene postane apatično i povraća. Obično u početku bolesti povraćaju neprobavljenu hranu, a zatim žuti, pastozni sadržaj. Proljev se javlja drugi ili treći dan bolesti. Kod infekcija Corona virusom proljev je voden, zelenkaste boje dok je kod Parva proljev voden i krvav. Tjelesna temperatura u početku bolesti naraste preko 40 stupnjeva Celzija. U krvnoj slici nađemo vrlo niske vrijednosti bijelih krvnih zrnaca što nam je s odgovarajućom kliničkom slikom dovoljno za postavljanje dijagnoze virusnog gastroenteritisa. Ukoliko oboljelo štene nije čišćeno od crijevnih parazita to će dodatno zakomplicirati liječenje. Terapija se sastoji u nadoknađivanju izgubljene tekućine i elektrolita kao i davanju antibiotika zbog sekundarne infekcije bakterijama. Sve dok štene povraća potreban je potpuni post, što znači da ne smije uzimati ni vodu ni hranu. Sve potpuno nadoknađuje se intravenskim infuzijama. Kod ovako oboljele štenadi često je na kušnji strpljenje vlasnika. Liječenje traje od 3 do 7 dana, a potrebno je dolaziti na terapiju najmanje 2 puta na dan te sjediti sa psićem kod veterinara dok dobiva infuziju.

Bolju šansu za oporavak ima štenad koja je čišćena od glista te oni štenci koji su debeljuškasti.

Pravovremenim čišćenjem od glista te cijepljenjem protiv pravoviroze i infekcija Corona virusima možemo najlakše spriječiti pojavu svih ovih bolesti. Upravo zbog lakog prenosa ovih virusa štene mora biti u izolaciji dok ne primi sve potrebne vakcine. Imajte na umu da je posebno kod Parvo infekcija smrtnost štenadi visoka-dakle: bolje spriječiti nego liječiti.
 
 
Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači