Bolesti

Srce

U ljetnim mjesecima, pri visokim temperaturama posebnu pažnju moramo posvetiti starijim psima i macama, pogotovo ako je naš ljubimac srčani bolesnik. Srčane tegobe učestalije su u pasa i mačaka, a javljaju se kao posljedica urođenih srčanih mana ili pak degenerativnih promjena do kojih dolazi starenjem.

Štenad s urođenom srčanom manom uglavnom ne napreduje kako treba i obično ne dožive odraslu dob, pa se mnogo češće srećemo sa starijim psima kod kojih je došlo do degenerativnih promjena na srčanim zaliscima. Najzastupniji su psi pasmine pudl, koker španijel, boxeri i buldozi te njemački ovčari. Simptomi bolesti srca ovise o tome koji je dio srca zahvaćen degenerativnim promjenama.

Vlasnici obično primijete da njihov pas povremeno kašlje, otežano diše, slabije jede i brzo se umara. Ponekad dolazi do oticanja trbuha ili ekstremiteta. Vlasnici koji pozorno prate svog ljubimca primijetit će blijedoću sluznica i neujednačeni srčani ritam. Dobro je da posjetite veterinara da pri svakome cijepljenju presluša srce vašeg psa kako bi se eventualna bolest otkrila što ranije. Oboljelog psa pregledamo i eventualne nepravilnosti u radu srca dijagnosticiramo slušanjem rada srca i EKG-om. Na žalost, promjene koje su nastale na zaliscima ili srčanom mišiću ne možemo popraviti, ali lijekovima ćemo poboljšati rad srca u novonastalim uvjetima te kako psu pružiti bolju kvalitetu života. Važnu ulogu kod ovih oboljenja igra i dijetalna ishrana koja je kao i terapija individualna za svakog psa. Na vlasniku je da se što točnije pridržava veterinarskih uputa te da prihvati činjenicu da je pas kronično bolestan. Pas sa srčanim problemima i dalje želi ići u šetnju, veseli se kao prije a vama za ljubav trčati će za štapom ili lopticom iako ga to može koštati života. Na vama je da pazite na to da šetnje budu kratke te da se pas ne izlaže nikakvom većem fizičkom naporu kao ni vrućini. Propisane lijekove treba davati više puta na dan, pa se prije početka terapije obično konzultiramo s vlasnikom da se vidi je li sprovođenje terapije uopće moguće.

Pregled funkcije srca preporučujemo svim psima treće životne dobi, a pogotovo onima predisponiranim pasminama.
 
 
Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači