Bolesti

Rizici anestezije kod starih pasa

Starost u pasa predstavlja posljednjih 20% očekivane životne dobi. U starosti dolazi do veće mogućnosti oboljevanja svih organskih sistema pa su zato operativni zahvati koji zahtjevaju opću anesteziju česti. Manje zahvate nastojimo obaviti u lokalnoj anesteziji, ali to je ponekad toliko stresno i za psa i za vlasnika da je opća anestezija mnogo češća u svakidašnjoj praksi. Naime, psu ne možemo objasniti da bude miran jer da ga pod lokalnom anestezijom ništa neće boliti. Prisiljavanje psa da leži na stolu, dok ga drže tri čovjeka, ponekad je traumatičnije od uspavljivanja, posebno ako se radi o temperamentnom psu. Mnoga oboljenja koja zahtjevaju kiruršku intervenciju nastaju znatno češće od starih pasa (razni tumori, upala maternice, problemi sa zubima i sl.). No kao i ljudi neki psi starost podnose odlično, dok drugi mnogo češće pobolijevaju. Pri određivanju rizika anestezije uzimamo u obzir opće stanje psa i kao tip oboljenja pa zato svakom psu pristupamo individualno-jasno je da za sanaciju zubnog kamenca nije potrebna kirurška anestezija kao za odstranjivanje maternice. Ono što povećava rizike od starosti je smanjena srčana rezerva, progresivno smanjivanje dišnih kapaciteta, slabija prilagodljivost bubrega na pomanjkanje ili višak tekućine u organizmu te smanjena sposobnost jetre za detoksikaciju lijekova koji se koriste u anesteziji.

Općim pogledom psa nastojimo ustanoviti oslabljenu funkciju nekih od ovih organskih sistema te tome prilagodimo vrstu anestezije. Usporen krvni optok produžit će vrijeme do djelovanja lijeka što povećava mogućnost predoziranja. Zbog smanjenog metabolizma lijekovi će djelovati duže vrijeme, a istovremeno je njihovo djelovanje jače zbog smanjenja količine proteina u plazmi. Pregled psa prije anestezije omogućuje nam pravilan izbor lijekova kao i način monitoziranja pacijenta tokom zahvata. Pored osnovnog pregleda preporučamo da se naprave i krvne pretrage koje nam daju uvid u krvnu sliku te funkcije jetre i bubrega.

Za starije pse je najprimjerenija inhalacijska anestezija i obavezna je intubacija kao i uvođenje venskog puta. Tokom anestezije pratimo disanje, puls, boju sluznice te psa monitoziramo EKG-om.

Vlasnike upozorimo na rizike opće anestezije, no treba imati na umu da se najčešće radi o zahvatima koji ne ostavljaju mogućnost izbora. Incidenti su rijetki, a na vlasniku je da dobrom anamnezom pruži što više podataka o svom psu pošto se on sam ne zna požaliti na staračke tegobe.
 
 
Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači