Bolesti

Ni kućni ljubimci ne smiju na sunce

Solarni dermatitis je upala kože koja nastane pod djelovanjem UV zraka. Sa takvim problemima u ljudi smo svi dobro upoznati, no manje je poznato da se sa sličnim problemima nerijetko sreću i naši kućni ljubimci. Solarni dermatitis nastati će najčešće na dijelovima kože koji su bijeli ili svijetlo smeđi te su slabo dlakavi. Da bi došlo do reakcije, svijetla koža mora biti ispostavljena direktnom suncu i to u doba dana kada je sunce najsnažnije (od 10 do 16 sati). Najčešći oblik bolesti je dermatitis nosa i uški, iako se može pojaviti na rupu i ekstremitetima. Nos i uši su najispostavljeniji dijelovi tijela u pasa i mačaka. Nazalni (nosni) solarni dermatitis nastaje zbog toga što je to mjesto u svijetlih pasa slabo pigmentirano. U početku procesa javlja se lokalno crvenilo, a zatim dolazi do otpadanja dlake u tom području. nakon toga javljaju se ulceracije i kraste. Obično su oštećenja veća iz godine u godinu, a čak i zimsko sunce može aktivirati ovakav proces. Ukoliko se pravilno tretiraju, lezije se mogu povući u potpunosti, ali koža na tom mjestu uvijek ostaje tanja nego na drugim dijelovima tijela. Kod zanemarenih slučajeva može se razviti karcinom kože, a u tom slučaju prognoza je loša. Ponekad nastanu raspukline na samoj nosnoj pečurki. One su trajne, no možemo mackati nosić sa hranjivim kremama koje će mu vratiti vlažnost. Pasmina kod koje se najčešće susrećemo sa solarnim dermatitisom na nosu je Škotski ovčar te druge pasmine za koje je karakteristična bijela lisa na grebenu nosa. Kod mačaka od sunčeve svjetlosti češće stradavaju uške kao i očni kapci te usnice. Ovakvim promjenama su posebno sklone bijele mace ili mace druge boje koje imaju svjetlije uši. Prvi znakovi pojave se na samom rubu uške - kod osjetljivih maca to se može pojaviti kada su stare samo 3 mjeseca. Kapci su posebno osjetljivi kod bijelih maca koje uz to imaju i plave oči.

Oboljelu životinju moramo u potpunosti skloniti sa sunca ili je zaštiti kremom za sunčanje sa jakim UV zaštitnim faktorom kakve koristimo za malu djecu. Ukoliko su lezije jake ponekad se mora amputirati uška, što je i najbolji način da se prevenira daljnje širenje procesa.

Dalmatineri i bijeli bul terieri su predisponirani za solarni dermatitis trupa i nogu. Treba znati da se promjene na koži mogu pojaviti nekako zadebljanija od crnih, što je prvi znak solarnog dermatitisa. Dakle, prije ispostavljanja suncu obavezno kupite zaštitni faktor i za psa, a najbolja prevencija je svakako da pazite da Vaš ljubimac ljeto provede u hladu. Imate li macu svijetle boje koja se sama šeta oko kuće, namackajte ju kremom za sunčanje. Ako se i poliže nakon toga, neće joj se ništa desiti, posebno ukoliko koristite kremu namijenjenu maloj djeci.
 
 
Tamara Ferari-Miškulin  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači