Bolesti

Leptospiroza

Leptospiroza

Leptospiroza je akutna(akutno-brzo nastupajuće) septikemijska(septikemija-nalaz bakterija u krvi) bolest različitih vrsta životinnja i čovjeka, koja se pojavljuje u Hrvatskoj u gotovo svim predjelima.

Uzročnik bolesti je bakterija Leptospira interrogans ,koja ima više podtipova. Ona je rasprostranjena po cijelom svijetu, a najčešće se nalazi na područjima sa alkaličnim tlima , u sezoni kada su tla topla i vlažna i kad ima obilja površinskih voda-češća je ljeti i u jesen. Leptospire su vrlo osjetljive na komercijalne dezinficijense i sušenje,a u vodi (osobito vodama stajačicama-barama i sl.) preživljavaju više tjedana.

Izvori infekcije su bolesne životinje, kliconoše (životinje koje nisu bolesne ,ali nose uzročnika u sebi i izlučuju ga mokraćom) , životinje koje su preboljele infekciju ,ali kratko vrijeme nakon preboljenja još izlučuje bakterije mokraćom(točnije pas izlučuje do 700 dana). Divlji glodavci, miševi i štakori su doživotni kliconoše i izlučuju leptospire mokraćom i tako kontaminiraju okolinu npr. travu, površinske vode, blatnjave terene... Psi se inficiraju leptospirama preko usne šupljine(tj. probavnog trakta) i preko kože putem ozljeda kada idu preko bara, valjaju de u takvoj bari (vodi) ili piju onečišćenu vodu.

Predispozicija ne postoji jer su sve životinje bez obzira na dob,spol i vrstu ugrožene , no psi koji češće (općenito životinje) se kreću po blatnjavim, barastim ili pak često piju vodu iz bara, te lovački psi (koji idu u lov) imaju veću mogućnost da dobiju bolest.

Jednom kad leptospire dospiju u organizam nastupa septikemija i oštećenje mišića ,parenhimskih organa(bubrezi), te razaranje eritrocira (crvenih krvnih stanica). Bubrezi se oštećuju do te mjere da je mokraćom izlučuju uz bakterije i bjelančevine (što nije normalan nalaz), nastupa otežano mokrenje do prestanka izlučivanja mokraće te zadržavanje mokraće u krvi(uremija-urea u krvi).

Najteže obole psi mlađi od godine dana. Klinički se bolest očituje vrućicom (koja nemora biti jako izražena), povraćanjem, dehidracijom i uremičkim šokom. Povraćeni sadržaj i izmetnine mogu biti prožeti krvlju. Na vidljivim sluznicama(ustiju i kapaka) se vidi žutilo. Neugodan miris iz ustiju po mokraći nagovještava skoru smrt.

Dijagnostika se obavlja preko bakterioloških i imunoloških pretraga, s time da se bakteriološki može u prvim danima bolesti mikroskopiranjem krvi i dokazom bakterija iz krvi.

Liječenje antibioticima:penicilinom koji je lijek izbora za pse. Daje se penicilin G u mišićje ili intra-venozno dva puta dnevno 2-3 dana i nastavlja se fenoksimetil-penicilinom idućih 10 dana. Kliconoštvo u bubrezima (da ne izlučuje mokraćom leptospire) se otklanja dihidrostreptomicinom. Uz ovu terapiju liječi se i simptomatski usmjereno na probavni i krvožilni sustav.

Prevencija se obavlja imunizacijom polivalentnim cijepivom(cijepivo protiv psećih zaraznih bolesti-pučki)koje osim leptospire štite i protiv štenećaka. Imunost stečena ovakvom vakcinacijom traje protiv štenećaka godinu dana ,a protiv leptospiroze samo 6 mjeseci što je vrlo bitno za obnavljanje imunosti pogotovo kod pasa koji se često kreću po močvarni, blatnjavim područjima, te lovačkih pasa i spasilačkih pasa. Osim cijepljenja može se djelovati sustavnim suzbijanjem glodavaca oko kuće, jer psi držani vani su isto ugroženi ,te ako se hrane vani i ne pojedu obrok do kraja postoji mogućnost da glodavci uđu u zdjelice pojedu ostatke i međuvremenu kontaminiraju zdjelicu koja je na oko čista ,ali je izvor zaraze za pse.

zutica.jpg
Žutica kod pasa na sluznici usta
Vedran Babić

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači