Bolesti

Češanje – nagovještaj bolesti

Vrijeme krpelja i buha, nasreću, još uvijek nije stiglo, iako nas, istini za volju, od navale tih napasti dijeli tek koji tjedan. No, ako sada uočite da se vaš ljubimac neuobičajeno često češe, potražite pomoć veterinara .

Svrbež, naime, može biti manifestacija jake alergije. Jaku imunosnu reakciju organizma na neki antigen osim svrbeži mogu karakterizirati promjene na koži i poremećaj u probavi - proljev i povraćanje.

Najčešći uzrok tih simptoma kod pasa je alergija na ugriz buhe. No, kako smo od njih još neko vrijeme mirni, obratite pažnju na prostor u kojem vaš pas boravi, jer različite trave, ali i pelud mogu izazvati probleme vašem ljubimcu. Najproblematičnija je, kao i ljudima, ambrozija.

cesanje-nagovjestaj-bolesti.jpg

Usto, naši ljubimci mogu biti alergični i na određene tvari iz svoje hrane. Neki psi će tako reagirati na određenu vrstu bjelančevina ili na neki drugi sastojak suhe ili konzervirane hrane, a drugim psima ta hrana neće stvarati nikakve probleme.

Zato se ne može reći da neka hrana izaziva alergiju, a druga ne.

Pojedinim životinjama aditivi iz gotove kupljene hrane, nevažno kojeg proizvođača, stvaraju velike poteškoće. Primjerice, poznat nam je slučaj mačka koji je imao napadaje slične epilepsiji.

Kad se osnovna dijagnoza nikako nije mogla precizno postaviti, vlasnica je uzela stvar u svoje ruke i spasila mačka. Počela mu je kuhati - meso, riba, povrće, žitarice začinjene tek s kap dvije maslinova ulja. I mačak se preporodio.

Zaključak je bio - alergija na nešto iz gotovih proizvoda. Na što je točno životinja alergična može se utvrditi kožnim testovima. Oni se još uvijek ne rade u našim klinikama, ali onima koji su spremni za to otići u inozemstvo, recimo tek da za njihovog mezimca to možda neće značiti neku veliku pomoć.

Naime, u veterini još uvijek nema mogućnosti liječenja alergija, odnosno desenzibilizacije. Zato, ako se psu može uskratiti ono što izaziva alergiju - spas je tu, ali ako je riječ o nečemu što se ne može izbjeći, i dalje će se mučiti.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači