Bolesti

Vitaminima i ljubavlju protiv bolnih kostiju

Najprije će se pojaviti pokoja sijeda dlaka, zatim će sporije trčati, manje živahno se igrati, potom će početi problemi sa zubima, vidom, sluhom... Ti simptomi, koji će označiti početak starenja vašeg psa, u prosjeku se javljaju u njegovoj desetoj godini života, no mogu se, ovisno o vrsti, uočiti i nešto kasnije.

Osim slabijeg vida, otežanog kretanja, ispadanja zubi i sličnih manifestacija, stariji pas može imati i problema s probavom. Sve to nije razlog, da počnete razmišljati o tome kako ga se riješiti. Dapače. To je vrijeme u kojem svom ljubimcu morate uzvratiti svu ljubav, nježnost, pažnju i privrženost kojom vas je darivao godinama.

Sjetite se samo da njemu nikada ništa nije bilo teško učiniti za vas. Skakao je na svaki vaš zvižduk, pokret, šetao kad se vama išlo, strpljivo vas čekao da dođete kući, veselio vam se kao malo tko, stotine puta skakao za lopticom koju ste mu bacali, gledao vas s obožavanjem...

protiv-bolnih-kostiju.jpg

Godine su prolazile, godine koje su vama možda donijele tek zrelost, za vašeg psa značile su početak starenja. Potrudite se i omogućite mu dostojanstvenu starost. Nemojte ga mučiti tražeći od njega da radi ono što je mogao prije nekoliko godina. Kad odlazite u dugačke šetnje usporite svoj korak u odnosu na onaj nekadašnji.

Povremeno napravite pauzu, sjednite negdje na klupicu, zastanite i omogućite psu da se malo odmori. Ako primijetite da mu šetnja predstavlja napor, skratite rutu. Ako uočite da vaš pas gubi vid nemojte mijenjati raspored namještaja, posebno ne premještajte njegov ležaj. Iako ga u pravilu vodi njuh, ipak, i on s godinama slabi, tako da će se u promijenjenom domu stari pas teže snaći.

Ukoliko su se pojavili problemi sa zubima - osim savjeta i eventualno intervencije veterinara, koji psu može očistiti kamenac i sanirati bolne desni, pomozite svom ostarjelom ljubimcu i vrstom hrane. Prošlo je vrijeme za keksiće, odnosno brikete i tvrde kosti, sada su na redu konzervice, kuhano meso ili riba i povrće.

protiv-bolnih-kostiju2.jpg

Uz dobro izbalansiranu hranu, koja će mu olakšati i probavu, vašem ljubimcu trebate redovito davati i različite vitaminsko-mineralne pripravke. Ako ih ne želi, prevarite ga i stavite ih u hranu koju voli - primjerice komad kuhanog mesa ili neku drugu poslasticu kojoj ne može odoljeti.

Sve to, znamo, neće zaustaviti starenje vašeg ljubimca i probleme koje uz to idu, ali pomoći ćete mu da se i dalje osjeća voljeno, što će mu omogućiti dostojanstven život i u vrijeme kad će dan za danom postajati sve teži. Njegujte svog starca i uživajte u tome kao što ste nekada u nestašnim igrama i dugačkim šetnjama.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači