Bolesti

Bolesti kojima su sklone neke pasmine

Kada čitamo knjige o psima čes­to nailazimo na izraz pasminska predispozicija. Naime, pojedine pasmine sklonije su nekim bole­stima, što ujedno ne znači da će se svi ili većina pasa te pasmine razboljeti.

Među predispozicijskim bolesti­ma poznata je šepavost jazavčara do koje dolazi kod pasa na kratkim nogama koji imaju, u us­poredbi sa visinom, iznimno dugu kralješnicu. Do šepavosti dolazi zbog preopterećene kralješnice i pritiska kostiju na živce.

Posebno česta i opasna bolest je displazija kukova kada dolazi do degenerativnih promjena u zglo­bu pri čemu glava bedrene kosti postaje zaobljena i hrapava, a zglobna čašica sve plića, dok u težim primjerima skoro nestane. Bolest je uglavnom prirođena i najviše su joj izloženi psi većih pasmina. Svi njemački ovčari i svi labrador retriveri moraju imati dokaz o zdravim kukovima kao uvjet za dobivanje uzgojne doz­vole.

Obvezatno rentgensko sni­manje kukova uvedeno je u Hrvatskoj 1994. godine za služ­bene i velike pasmine i od onda  je uspjelo znatno smanjiti broj displazičnih životinja.

Kod dalmatinskog psa se često javljaju kristali mokraćne kiseline koji se izlučuju u zglobovima. To je vrlo opasna i bolna bolest ,  kod koje organizam ima po­teškoće sa razmjenom bjelanče­vina u organizmu.

Kamejne u mokraćnom mjehuru nastaju kod jazavčara, baseta i škotskih teri­jera. Bolest zahvaća uglavnom mužjake, i to ponekad vrlo mla­de, a liječenje se provodi opera­tivno.

Kod velikih pasa sa dubokim pr­sima (njemačke doge, krvosljednici, mastifi, njemački ovčari i irski vučji hrtovi) može doći do smrtno opasnog prevrtanja (torzi­je) želuca, jer će bez pravovre­menog kirurškog zahvata životi­nja uginuti. Do toga uglavnom dolazi zbog prežderavanja, halapljivog proždiranja i skakanja odmah nakon obroka. Znakovi bolesti su slijedeći: pas se počinje nadimati u trbušnom dijelu, pokušava povraćati i pri to­me izlučuje samo manje količine želučanog sadržaja, teško diše. Ne zamjetite li njegove probleme, smrt je neizbježna i nastupit će približno dva sata nakon početnih znakova bolesti. Vrlo rijetko dola­zi do prevrtanja želuca kod živo­tinje koja nije prejedena. Kod manjih pasmina, naročito te­rijera, može se začepiti ždrijelo i to posebno onda kada pas halap­ljivo jede pa pri tome pokuša po­jesti veći komad (mesa).

Kod koker španijela nerijetko do­lazi do psihičkih poremećaja pa psi iznenada postaju zajedljivi i za najmanji povod mogu ugristi čak i vlastitog gospodara. Pose­bno su tome izloženi zlatno sme­đi koker španijeli. Tipično je za te poremećaje da će pas ugristi bez upozorenja.

Razmjerno je mnogo pasa sa epilepsijom. Klinički znak bolesti je iznenadno tresenje, potom do­lazi do različito jakih grčeva miši­ća, do slinjenja, a pas može na kratko izgubiti svijest. Napad po­činje uglavnom bez razloga, po­nekad čak i u snu. Toj bolesti podliježu škotski terijeri, pudle, njemački bokseri i beagli. Napadi su rijetki - jednom ili dvaput go­dišnje, ali mogu biti i češći. Bo­lest je neizlječiva, a veterinar je može samo olakšati. Kada su na­padi česti - jednom ili dvaput tjedno - prognoza je slaba.

Uvrnuće kapka je bolest očnog kapka od koje često oboljevaju neke pasmine pasa i to uglav­nom čau-čau, erdel terijer, šar pei i rotvajler. Bolest se stručno zove entropija. Očni kapci izvrnu se unutra pa trljanje trepavica po očnoj jabučici izaziva česte upale oka. Izvrnuće kapka je, međutim,

pojava kod nekih drugih pasmi­na: bernardinaca, njufaundlenda, baseta, njemačkih boksera,špa­nijela i krvosljednika. Stručno se naziva ektropija. Donji kapak je "prevelik" i na njemu nastane džep u kojeg upadaju strana tije­la i bakterije koje također uzroku­ju stalne upale oka. To je nas­ljedna bolest i liječenje je mogu­će samo operacijom. Na oku se može razviti i upala rožnice (keratitis). Bolest možemo dija­gnosticirati i sami. Naime, na šarenici se odjednom pojavi metal­no sivi "oblačić" koji se postepe­no širi i u nekoliko dana zahvaća čitavu šarenicu. Ova bolest nas­ljedna je kod mopsa i pekinezera.

Prevlačenje trećeg očnog kapka događa se kod njemačkih ovča­ra, njemačkih doga, bernardinaca i pudli. Treći očni kapak kod zdravog psa vlasnici ni ne primje­ćuju, no u tijeku bolesti pojavi se na oku opna bijele boje. Kod nekih dugodlakih pasa, po­sebno rnaltezera, dolazi do jačeg izlučivanja suza tako da dlaka u unutrašnjim očnim kutovima pro­mijeni boju.

Upala vanjskog zvukovoda je po statističkim poda­cima najčešća bolest koker špa­nijela, pudla i labrador retrivera, pogotovo ako ti psi često idu u vodu. Pet puta je veća moguć­nost da se razvije upala kod pasa koji rado plivaju. Znaci bolesti su slijedeći: pas naginje glavu na stranu, uska je na pritisak vrlo bolna i ako zavirimo u unutraš­njost osjeća se neprijatan miris. Izlučuju se veće količine masno­će, unutrašnjost je zadebljana i crvene je boje.

Kožnim bolestima izloženo je pu­no pasa. Uzroci različitih upala kože   su mnogo­brojni, a više ih ima ljeti nego zi­mi. Najčešći uzroci su: zanema­rena i neočišćena dlaka, previše bjelančevina životinjskog podri­jetla u hrani, ležanje na sinte­tičkim podlogama, invazija buha, hormonski poremećaji, upale analnih vrećica i drugi. Kada je upala kože jaka moramo se posavjetovati sa veterinarom.

Tumori i druge novotvorine poja­vljuju se uglavnom kod starijih pasa. Skloniji su im njemački bokseri iako se ne može izuzeti niti jedna pasmina. Kod ženki je čest tumor dojki i to uglavnom kod koker španijela i jazavčarki. Dobiju ga oko sedme godine sta­rosti. Bolest je moguće spriječiti tako da ženka ima štence u mla­dosti, a pospješuju je lažne skotnosti. Kirurški zahvat je najčešće uspješan način za otklanjanje ta­kvih tegoba.

Do sada su bile opisane  neke teže bolesti pasa koje su tipične za pojedine pasmine. Nije nužno da do njih dođe i mala je mogućnost da će napasti baš vašeg ljubim­ca. Nitko se još nije pozabavio statističkim procjenama o tome pa ozbiljnijih podataka nema. Ne­mojte biti pretjerano zabrinuti, jer je ipak većina pasa zdrava i po­sjećuju veterinara samo iz pre­ventivnih zdravstvenih razloga.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači