Izložbe i natjecanja

Pas Aly, Švicarca Patzena najbolji je pas tragač na svijetu

najbolji-pas-tragac
U ekipnom natjecanju najveći uspjeh i prvo mjesto osvojila je reprezentacija pasa tragača Hrvatske

Hrvatska reprezentacija u natjecanju pasa tragača osvojila je svjetsko prvenstvo. Prvaci svijeta postali su Dubravko Stipanić, Kruno Valušek i Zvonko Klen i njemački ovčari Cello von Haus Mileševac, Fajt'T Palmaleinehof i Gurga Rex D'N Deudrienger na upravo održanom svjetskom prvenstvu za 2011. godinu.
Svjetsko prvenstvo održano je u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza i pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Od 13. do 17. travnja u Virovitici su se natjecali tragači iz 22 zemlje, a tragali su na izvanrednim terenima Virovitičko podravske županije. U individualnom natjecanju Hrvatska je osvojila drugo i četvrto mjesto.
Psi tragači su od neprocjenjive vrijednosti Gorskoj službi spašavanja, ali i u bilo kojim akcijama kada se traže nestale osobe. Od jučer su naši psi najbolji na svijetu.

Kako je bilo ...

Ovogodišnje 17. Svjetsko prvenstvo pasa tragača po prvi puta je održano u Hrvatskoj, a domaćin je bio grad Virovitica. Nositelj organizacije je bio Hrvatski kinološki savez sa svojim Povjerenstvom za športsku radnu kinologiju. Na čelu radne skupine bio je Zdravko Kliček, predsjednik Povjerenstva športske radne kinologije HKS-a.
Na Svjetsko prvenstvo su se prijavile 22 zemlje, a ukupnoje sudjelovalo 38 natjecatelja. Vodiči su tražili sa njemačkim ovčarima, belgijskim ovčarima i hovawartima. Hrvatska reprezentacija je brojila tri člana od kojih su se natjecali Dubravko Stipanić s njemačkim ovčarom Cello v. Haus Mileševac i Kruno Valušek s njemačkim ovčarom Faj't Palmaleinehof, a u rezervi je bio Zvonko Klen s njemačkim ovčarom Gurga Rex D'N Daudrienger.
Pokroviteljstvo 17. Svjetskog prvenstva preuzelo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a grad Virovitica dao je veliku i značajnu podršku ovom prvenstvu.
Svjetskom prvenstvu je nazočio Frans Jansen, predsjednik FCI komisije za športske radne pse i Brane Puš iz Slovenije kao nadzorni sudac na tragu. Sudili su Daniele Peres iz Italije i Gerold Scheyrer iz Austrije. Delegat HKS-a je bio doajen športske radne kinologije Dubravko Delić.
U organizaciji su uz Zdravka Kličeka sudjelovali Nada Makar, Vlado Stanivuković, Stevo Hrgetić, Martin Bišćan i Darko Gradečak. Najteži i po svima vrlo stručan posao obavili su tragopolagači, njihovi voditelji i organizacijska pratnja. Grupu A predvodio je Damir Bernaca, a tragopolači su bili Dražen Basar, Željko Hrnjak, Dalibor Peršin i Duško Tordinac. Grupu B predvodio je Goran Britvec, a tragopolagačisu bili Nenad Šarić, Alen Subotić, Blaženka Jovanović i Stevo Turda. Ometajuće tragove su postavljali Tomislav Glavina, Vedran Marjanović, Stevo Turda i Ranko Lončar, a u organizacijskoj pratnji su bili Miro Marijanović i Mirko Juranović.
17. svjetsko prvenstvo je otvoreno 13.04. na glavnom virovitičkom trgu. Defile svih sudionika prošao je ulicama Virovitice u pratnji gradske glazbe i mažoretkinja gradske glazbe Virovitica. U ceremoniji otvaranja su sudjelovali i učenici OŠ Vladimir Nazor iz Virovitice, koji su nosili natpise država, dok je folklorna grupa iste škole izvela i prigodan program.
Na otvaranju su bili predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Damir Skok, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ispred Ministarstva unutarnjih poslova RH Damir Šešerin i ispred Frans Jansena predsjednika FCI komisije za športske radne pse Brane Puš. Svaki od njih obratili su se natjecateljima i okupljenim građanima Virovitice s toplim riječima dobrodošlice i željom da svjetsko prvenstvo protekne u sportskom nadmetanju, razmjeni iskustava, ali i zbližavanju okupljenih kinologa.
Natjecanje je trajalo četiri dana, od četvrtka 14.04. do nedjelje 17.04. Tereni su ocijenjeni odličnom ocjenom, tragopolagači iskreno i ozbiljno pohvaljeni, a vremenski uvjeti bili su više nego idealni za ovakvu vrst natjecanja.
Nakon drugog traga hrvatske reprezentacije, gdje su oba natjecatelja ocjenjena s izvanrednim brojem bodova, naslutilo se da bi Hrvatska mogla postati svjetski prvak. Iako su naši reprezentativci i do sada postizali dobre rezultate, mogućnost da pobjedimo sve reprezentacije činila se na ovom prvenstvu jako dostižna. Nakon nastupa dvije moguće konkurentske ekipe i zbroja njihovih bodova u hrvatskim redovima nastupilo je slavlje. Nakon prve otpjevane Lijepe naše i prve zdravice, Zdravko Kliček je upitao: „jeste vi dobro zbrojili te bodove, da ne bi bilo.....? - Jesmo, jesmo - vikali su svi u glas pripremajući najveću hrvatsku zastavu koju su imali.
Svečana zajednička večera održana je u subotu navečer u Pustari Višnjica, koja je inače bila baza 17. Svjetskog prvenstva. Mir i pomno uređen okoliš svakoga dana pružali su zaslužen odmor ljudima i psima. Jednako kako je pružala smiren odmor, Višnjica je priredila i veselu večer na kojoj su podijeljene povelje HKS-a Ivici Kirinu, gradonačelniku Virovitice, Tomislavu Tolušiću, županu Virovitičko podravske županije, Josipu Granješu, načelniku općine Sopje i Hrvatskoj gospodarskoj komori- gospodarskoj komori Virovitičko podravske županije. Nakon službenog dijela večeri, nestale su jezične granice, pa su se svi natjecatelji zabavljali do kasno u noć.
Ceremonija zatvaranja 17. Svjetskog prvenstva održala se u gradskoj hali Virovitičanke. Sve reprezentacije, suci i organizatori uputili su se u beskrajno dugoj koloni iz Pustare Višnjica prema Virovitici. Na autima su vijorile zastave svih zemalja sudionica, a na putu dugom 30 kilometara svaki prolaznik ih je pozdravljao.
Ceremoniji zatvaranja prisustvovali su Damir Skok, predsjednik HKS-a, Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, Frans Jansen, predsjednik FCI komisije za športske radne pse, Brane Puš, nadzorni sudac na tragu i suci Daniele Peres i Gerold Scheyrer.
Govor Damira Skoka i Frans Jansena uveo nas je u proglašenje pobjednika. Proglašeni su pojedinačni plasmani i pobjednici. Svjetski prvak individualno je vodič Erwin Patzeni njemački ovčar Aly vom Hause Patzen iz Švicarske, drugo mjesto je zauzeo hrvatski reprezentativac Dubravko Stipanić i njemački ovčar Cello v. Haus Mileševac, a treće mjesto vodič Michael Tomczak i njemački ovčar Aik vom Rio Negro iz Njemačke.
Pravo veselje nastupilo je kod proglašenja ekipnih prvaka. Na tron pobjednika stala je reprezntacija Hrvatske. Uz odličan uspjeh Dubravka Stipanića, hrvatskoj je pobjedu donio i njen drugi natjecatelj Kruno Valušek i njemački ovčar Fajt't Palmaleinhof (koji su individualno bili plasirani na četvrto mjesto) sa ukupnih 383 boda. Drugoplasirna je bila ekipa iz Slovenije s osvojenih 368 bodova, a trećeplasirana je bila ekipa iz Danske s osvojenih 367 bodova.
Zatvaranje 17. Svjetskog prvenstva pasa tragača završeno je predajom FCI zastave slijedećem organizatoru. 2012. godine 18. Svjetsko prvenstvo pasa tragača održat će se u Njemačkoj.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači