Korisne informacije

Oprezno uživajte u zimskoj čaroliji

 

 

psi_na_snijegu_copy.jpgIako krzno psima pruža dobru zaštitu od hladnoće, male pasmine pasa, posebno one s kratkom dlakom, treba utopliti. Najbolji su kaputići od nepromočive tkanine, podstavljeni umjetnim krznom ili nekom drugom vrstom tople tkanine, koji će psu zaštititi leđa i trbuh.

Postoje i varijante s nogavicama koje su također dobar izbor. U svakom slučaju, kaputić psu treba biti udoban i ne ometati ga u trčanju i igri na snijegu. Ako unatoč toploj odjeći primijetite da pas drhti - to je znak da mu je hladno. U tom slučaju treba prekinuti šetnju i igru i s psom se vratiti u toplo.

Prije izlaska na snijeg, psu treba šape namazati mašću - vazelinom, nevenovom masti ili ribljim uljem. U specijaliziranim trgovinama mogu se kupiti kreme namijenjene baš šapama vašeg psa za snijeg, no ako vam se to čini nepotrebnim izdatkom, poslužiti može i bilo koja druga masna krema.

Ona će onemogućiti "lijepljenje" velikih količina snijega za dlaku i šape psa, a sačuvat će i kožu između prstića od komadića leda i soli, koja se posipa po našim cestama za vrijeme poledica. Poslije svake šetnje psu treba dobro pogledati šapice i isprati ih toplom vodom, kako negdje u dlaci ne bi zaostao komadićak šljunka, soli ili čak neka "ledena iglica".

Za pse se u specijaliziranim trgovinama, ako vam to već nije "perverzija", nudi i obuća. To je najsigurnije rješenje za sprječavanje ozljeda i ozeblina, no mnogo je pasa koji ih ne žele na svojim nogama. Ako svog lajavca od malena niste naučili na "cipele", teško da će ih prihvatiti u odrasloj dobi.

pas_sa_salom.jpg

 

Mnogi vlasnici zimi nastoje svoje četveronožne prijatelje što kraće izvoditi u šetnju, no prema riječima stručnjaka, to ipak nije dobro. Psu i zimi treba izlazaka i šetnje, jer bi u suprotnom mogao pasti u tzv. zimsku depresiju, što je puno neugodnije i za vas i za njega od malo više brige i ispiranja šapa. Osim redovite šetnje s psom i zimi treba ići na izlet. Livada pokrivena snijegom njemu i vama bit će izazov i radost.

S velikim pasminama na snijegu je nešto lakše jer su otpornije na hladnoću, ali u ruksaku i za njih mora biti topla deka na kojoj pas inače leži, velika termosica puna tople vode, ručnik, hrana, rezervni kaputić i pokoja igračka za ludorije na snijegu.

 

 

Izlet s malim psom bit će nešto kompliciraniji, no nikako nemojte odustati. Njima treba najprije obući vunenu vesticu, a preko nje kaputić ili još bolje skafander. Ako ih pas hoće, odnosno ako ih uporno ne pokušava skinuti, onda mu obujte i čizme od nepropusnog materijala.
Preko kaputića stavite oprsnicu i pas je spreman za duboki snijeg. U vašoj torbi ostala oprema treba biti kao i za velikog psa, s tom razlikom što ćete malog svakih sat-dva dobro osušiti i utopliti u njegovoj deki. Morate mu također isprati šape toplom vodom iz termosice, malo predahnuti, vi popiti topli čaj i nastaviti sa sniježnom čarolijom.

pas_u_snijegu.jpg

 

Ako svom psu inače ne režete nokte redovito, prije izlaska na snijeg to morate napraviti. Od hladnoće mu također treba zaštititi uši, ali i rep koji su, pored kožice između prstiju, najpodložniji ozeblinama. Isto tako, pazite da vam pas ne jede snijeg, jer to može izazvati grčeve i proljev. U takvim slučajevima umjesto vode dajte mu čaj od kamilice ili crni čaj i ostavite ga da posti jedan dan. 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači