Korisne informacije

Prijevoz ZET-om

Psi mogu u tramvaj vikendom i praznikom, ali samo noću u ZET- ovim tramvajima i autobusima. Mogu se u svako doba voziti samo psi vodiči slijepih, no vlasnik i za njih mora kupiti voznu kartu. U vagonima HŽ - a iznimno se mogu voziti samo mali psi.
 
Vlasnici pasa koji nemaju osobni automobil, ne mogu svoje životinje prevoziti autobusima i tramvajima ZET-a kad im zatreba ili im se prohtije, već samo za neradnih dana i to u točno određeno vrijeme. Jedna čitateljica potužila se Vjesniku kako je kada je sa svojom mješankom ušla u (poluprazan) ZET-ov noćni autobus, vozač ugasio vozilo i protestno napustio kabinu. Stoga su ona i njezin četveronožni ljubimac morali nastaviti - pješice.
 
Komentar smo potražili u ZET-u. Samostalni ZET-ov referent za odnose s javnošću, Stjepan Ščukanec, objasnio nam je kako je to pitanje regulirano Odlukom o prijevozu putnika u javnom gradskom prometu. Prema njoj, u vozila javnog prijevoza svakodnevno i u bilo koje doba mogu sa psima ući samo slijepe osobe, i to ako se radi o psu vodiču. No i taj pas mora obavezno biti vezan na kratkom povodcu i imati brnjicu, a vlasnik uza se mora imati valjanu potvrdu da je pas cijepljen. Uz to, vlasnik mora kupiti voznu kartu i za svog psa.
 
Ostali građani mogu sa psom ući u ZET-ov tramvaj ili autobus subotom, nedjeljom, te na dan državnog praznika i uoči njega, u vremenu od ponoći do šest sati ujutro, te od 20 sati do ponoći, navodi Ščukanec, dodajući kako i za te životinje vrijede pravila o brnjici, kratkom povodniku i dokazu o valjanom cijepljenu protiv bjesnoće.
Odluka je na snazi od 7. studenoga 1995. i do danas se nije promijenila mada, kako kaže i sam Ščukanec, ima svojih nedostataka. Među njima je i taj što se spominju samo psi, a prijevoz drugih životinja nije definiran, iako se, primjerice, ne bi smjele prevoziti ni mačke.
Mi ne možemo puno utjecati na to, komentira naš sugovornik, dodajući kako je na Gradu da u suradnji sa ZET-om odluči o promjenama sporne odluke.
 
Prijevoz životinja u putničkim vagonima Hrvatskih željeznica, pa tako i na njihovim prigradskim linijama, također načelno nije dozvoljen. Iznimno, u putničkim vagonima mogu putovati (cijepljeni) psi s brnjicom, ako nisu duži od 30 centimetara od vrha vrata. Vlasnik ih mora imati u krilu, ali samo uz uvjet da to ne smeta drugim putnicima u vlaku. Male životinje mogu se prevoziti u krletkama, košarama ili drugim omotima.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači