Korisne informacije

Roditelji i odgovornost

 

 

obitelj_sa_psom.jpegVaše dvogodišnje dijete je odlučilo kako bi izvrsno mjesto za skrivanje u igri skrivača bilo ispod vašeg psa. Dok vaš dvogodišnji sinčić pokušava upuzati na novootkriveno mjesto za skrivanje, vaš pas skakuće uokolo, pokušavajući izbjeći svoj angažman u igri. Kako je vaše dijete uporno pas se na kraju predaje i imate dobrog psa. No vaše djetešce odlučuje kako je to jedina igra koja mu je danas zabavna. Začujete vrisak iz susjedne sobe i ugledate svoje dijete s ogrebotinom na licu, a psa kako stoji nad njim... ovo je i preodobro poznat scenarij.

Djeca su vas gnjavila kako se čini čitavu vječnost i konačno ste popustili njihovim molbama za psom. Uz par male djece u kući, dodatak psa mogao bi dovesti situaciju u grozničavo stanje. Dodatak šteneta ili psa obitelji s malom djecom može zaista predstavljati iskušenje za svakoga i moglo bi doći do pojave situacija koje niste predvidjeli prije nego što ste pribrojili psa svojoj obitelji.

Djeca su htjela psa, zar ne? Tako je, no većina roditelja ubrzo ustanovi da sva briga oko psa na kraju spada na odrasle članove obitelji. Vaš najvažniji posao kao roditelja i novog vlasnika psa je nadgledanje. Najvažnije bi vam bilo pratiti igru između vaše djece i psa. Bez odgovarajućeg nadzora, stvari bi mogle poći po zlu.

Često roditelji imaju poteškoća s uspostavljanjem glatkih odnosa između psa i djece. Osnovu problema najčešće čini nedovoljna količina nadzora, kako bi svi bili sigurni i educirani. Kao vođa kućanstva, vaš je zadatak i odgovornost da naučite djecu i psa da žive u skladu jedni s drugima. Ovo ponekad može biti teška zadaća, no itekako vrijedi početnog truda za sretnu budućnost.

Kad se pas pridruži obitelji, njegov je "posao" utvrditi gdje se uklapa u hijerarhiji obitelji. Vaša čitava obitelj, uključujući tatu, mamu, dvoje mališana i bebu, su čopor vašeg psa. Željeli biste da vaš pas bude na samom dnu čopora i tu uskačete vi kao roditelji. Mala djeca ne mogu sami postići ili zadržati svoj status. Potrebna im je pomoć vođe čopora, kako bi postigli poziciju u kojoj će ih on podržavati.

Grickajući i neprekidno zastrašujući vašu djecu, vaš pas može vrlo brzo iskorijeniti niže članove čopora. Ukoliko se ne umiješate i pomognete svojoj djeci da postignu određeni položaj iznad novog psa, mogli biste imati problema. Neće proći dugo ii mat ćete psa koji dominira nad djecom i dijeli disciplinu. Status se može postići na puno načina, a jedan od njih je težina tijela. Kad su djeca na kauču s mamom i tatom, pas tamo ne bi smjeo biti. Pas ne smije skakati na djecu, a djeca ne bi trebala puzati po podu sa psom.

family_and_dog.jpgČak i vrlo mala djeca mogu se poslužiti vježbama poslušnosti, kako bi uspješnije uvjerili psa da su oni netko koga treba slušati. Uzmite djetetovu malu ručicu u svoju i fizički mu pomognite da signalizira psu da sjedne, kako bi dobio nagradu. Odličan način da vaše dijete pokaže psu kako kontrolira hranu je da ga ono hrani samo, pod vašim budnim nadzorom. Zapamtite da uvijek trebate biti prisutni kako biste svjedočili interakciji djeteta i psa.

Djeca ne rade uvijek najmudrije stvari i ako se vašem psu ne sviđa nešto što mu rade, mogao bi se osvetiti. Psi daju jasno upozorenje prije nego bilo tko bude ugrižen. Problem je u djeci, jer ona ne vide niti jedan od upozoravajućih znakova koje vaš pas pokazuje. Odrasli nikad ne bi smjeli stajati besposleno i dozvoljavati psu da zapravo on odgaja dijete. Prečesto se čuje rečenica "rekla sam joj da će je pas ugristi."

Kao što moramo naučiti psa da djeca dolaze prije njega, tako moramo naučiti djecu da budu nježna i odnose se prema psu s poštovanjem. To je razlog zašto uvijek morate biti prisutni kada su djeca u bilo kakvom kontaktu sa psom. Ključ je u obrazovanju. Ukoliko ne uspijete disciplinirati svoju djecu, nećete moći biti vođa svom psu, pa će on preuzeti vodstvo. Sprečavajući djecu da gnjave psa, uspostavljate jasnu hijerarhiju - vi ste šef.   

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači