Korisne informacije

Opasne kućne biljke

Imate li kućnog ljubimca koji slobodno šeta po vašem stanu, a ujedno ste ljubitelj biljaka, morate biti oprezni.

Naime, neke kućne biljke jednostavno ne idu skupa sa psom, posebno ako se radi o radoznalom stvoru, koji će svoju njušku uvijek staviti baš tamo gdje ne treba. Pojedine kućne biljke ozbiljno su otrovne, dok će druge samo izazvati neugodne prolazne simptome. Većina trovanja biljkama manifestira sa simptomima od strane probavnog trakta, dakle proljevom i povraćanjem, no moguća su i po život opasna trovanja. Srećom, psi se rijetko otruju biljkama, jer su količine koje oni pojedu, u odnosu na biljojede, vrlo male (mnogo je veća mogućnost trovanja biljkama ako za kućnog ljubimca imate pticu ili praščića!).

Mladi psi, rado će sažvakati lišće vašeg fikusa ili drva života koji stoje na podu. To će napraviti iz dosade ili jednostavno iz znatiželje. No, zalete li se zabunom na difenbahiju, kaladijum ili filadendron neće to pokušati ponovo. Lišće ovih biljaka sadrži kristale koji se oslobađaju dok vaš ljubimac žvače lišće. Oslobođeni kristali poput iglica se zabiju u sluznicu jezika i unutarnje strane lica što izaziva jaku bol i svrbež. Životinja si pokušava pomoći tako da njuškicu trlja o pod i predmete po stanu, a može doći i do jačeg oticanja njuške i jezika. Ukoliko je oteklina prisutna, najbolje je potražiti pomoć veterinara, a sami možete pomoći tako da psu isperete usnu šupljinu običnom vodom.

Biljka kaladium opasnija je od difenbahije jer osim spomenutih kristala sadrži neke toksične proteine koji mogu izazvati simptome slične epileptičkom napadu, povraćanje, te nagli pad krvnog tlaka.

Jedna od opasnih kućnih biljaka je kalanhoa. Ona sadrži glikozide koji slično kaladiumu ili filadendronu mogu izazvati epileptički napad ili paralizu pojedinih mišićnih skupina. Kod ovakvih simptoma obavezno potržaite pomoć veterinara, a ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo neku biljku, najbolje je da sa sobom ponesete uzorak "sumnjive" biljke. Dakle kaladium, filadendron, difenbahija i kalanhoa su biljke koje je najbolje pokloniti prijateljima, naravno - onima koji nemaju kućnog ljubimca. Kaktusi su svima poznati, a i kućnim ljubimcima na prvi pogled djeluju opasno pa ih neće namjerno dirati. Najbolje je da kaktuse smjestite na dobro zaštićeno mjesto, tako da se do njih ne može doći slučajno.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači