Korisne informacije

Uživajte u moru, čuvajte se sunčanice

Znamo da često morate obaviti neki poslić "na brzaka" na mjestima gdje psa jednostavno ne smijete dovesti. Računate: "Dobro, na desetak minuta ostavit ću ga u autu. Otvorit ću mu prozor, imat će malo zraka, a to ionako neće dugo trajati." E, upravo takvim razmišljanjem ste svom psu možda potpisali smrtnu presudu!

 

Osim što psa nikada, ali baš nikada ne smijete samog ostaviti na suncu u automobilu, oprezni morate biti i tijekom putovanja. Jer životinja koja dobije toplotni udar, odnosno sunčanicu, začas može uginuti, pa čak i ako ste potražili pomoć veterinara. To gorko iskustvo doživjeli su ovih dana i neki Zagrepčani, o čemu su pisale i dnevne novine.


cuvajte-se-suncanice.jpg

Dakle, vlasnik svake životinje s krznom, koja se ne može znojiti, a ni hladiti cijelom površinom tijela, mora znati da ona vrućinu može podnositi puno kraće nego ljudi, koji "dišu" čitavim tijelom. 
 
Pas se, kao što je poznato, hladi preko jezika i to može funkcionirati jedno vrijeme. No, tu tanku liniju do koje takvo hlađenje funkcionira i ne ugrožava ljubimca lako je prijeći. Zato opreza nikad dosta.
 
Ukoliko je vaš pas bio na suncu i vi primijetite da nešto s njim nije u redu, što prije ga čitavoga smočite, a zatim umotajte u mokru tkaninu - ručnici ili plahta bit će dobar izbor.
 
Osim što psa nikada, ali baš nikada ne smijete samog ostaviti na suncu u automobilu, oprezni morate biti i tijekom putovanja. Ukoliko na more s vama idu i kućni ljubimci, nastojte putovati u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.


cuvajte-se-suncanice2.jpg

Veliku opasnost za njih pruža i boravak na plaži po jakom suncu

Osim putovanja, veliku opasnost za njih pruža i boravak na plaži po jakom suncu. Zato, kad ste na plaži sa psom, obavezno pronađite mjesto u hladu pod nekim stablom ili suncobranom, a bilo bi idealno da ste na poziciji gdje "pirka" vjetar. Osim toga, ljubimca povremeno okupajte il, ako ne želi u more, zalijte ga vodom kako bi vrućinu lakše podnosio.

Vodite računa da ga ne prestrašite, stoga ga polijte oprezno kako kod njega ne biste stvorili strah od vode. Isto tako, vodite računa da izložene dijelove tijela svog ljubimca morate zaštititi losionom s visokim faktorom, kako ne bi dobio opekotine. To se prvenstveno odnosi na njuškicu i uši vaših ljubimaca.

Također vodite računa o tome, da osjetljivi psi mogu dobiti opekline od vrućeg asfalta, a posebno teško će hodanje po užarenom tlu podnijeti male vrste pasa kojima se tijelo nalazi na svega nekoliko centimetara od zemlje. Zato ne šećite po jakom suncu, a igru, trčanje i sličnu rekreaciju premjestite u rano jutro ili kasno popodne.


cuvajte-se-suncanice3.jpg


I naravno vaš ljubimac uvijek treba imati dovoljno svježe vode za piti

Ukoliko unatoč svom oprezu primijetite da životinja ima problema s disanjem, napravite propuh, uključite klimu, provjetrite prostor, namočite je s puno vode. A ukoliko su joj usto poplavile desni - nemate što čekati - trk veterinaru u klimatiziranom vozilu.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači