Korisne informacije

Pas u kući štiti djecu od respiratorne alergije

imunitet-bolji-sa-psom.jpgMala djeca koja u kući imaju psa manje su sklona respiratornoj alergiji u kasnijoj dobi, prema njemačkoj studiji koja će se objaviti u svibanjskom broju Europskog časopisa za pulmologiju (ERJ)

Pitanje koliko su djeca koja su od najranije dobi u dodiru s kućnim ljubimcima s dlakom (pas i mačka) zaštićena od alergija godinama se redovito postavlja a da studije nisu dale konačan odgovor.

Joachim Heinrich iz Helmholtz Zentruma u Muenchenu i njegova ekipa pratili su oko 9.000 djece već uključene u dva njemačka istraživanja o alergijama, od rođenja do njihove 6. godine.

Istraživači su zaključili da posjedovanje psa u najranijoj dobi nije povezano sa "specifičnom osjetljivosti na pseću dlaku". No "prisutnost psa u kući jasno je bila povezana s prilično manjom osjetljivosti na pelud i na respiratorne alergije".

Zaštitni učinak nije primijećen u djece koja su bila u redovitom dodiru sa psima, ali nisu imala psa u kući.

Za preporuku roditeljima da kupe djeci psa još je rano ocjenjuju znanstvenici, budući da još nisu sigurno utvrdili mehanizam koji omogućuje tumačenje dobivenih rezultata.

Kako navodi Joachim Heinrich, zaštita bi mogla biti neizravna, zahvaljujući jakoj izloženosti djece sa psima stanovitom broju klica koje njihovi četveronožni ljubimci donesu izvana na dlaci. Ranije izlaganje većem broju alergena moglo bi potaknuti jačanje imuniteta.

Znanstvenici će istraživanje nastaviti kada djeca koja su sudjelovala u studiji budu navršila 10 godina.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači