Korisne informacije

S ljubimcem na odmor

s_ljubimcem_na_odmor.jpg

U slobodnom vremenu i druženju posebno će uživati psi, koji se ne vezuju za prostor nego za svog vlasnika. Prema njima se na ljetovanju morate ponašati kao i kod kuće, a pas mora imati svoj raspored, vrijeme za šetnju i obavljanje nužde.

Većina vlasnika mačke rijetko vodi sa sobom na ljetovanje te ih u pravilu povjerava na čuvanje prijateljima ili rodbini. Mačkama je to manji stres jer se one, za razliku do pasa, vežu za prostor u kojem žive.

Preporuča se da mačke ostavite kod kuće, a ako nitko ne može biti s njima u stanu, onda ih se mora obići barem dva puta dnevno, ujutro i navečer. Potrebno im je promijeniti vodu, u zdjelice staviti suhe hrane, ali i počastiti ih konzervicom i poigrati se s njima, očistiti im prostor za nuždu i provjeriti ponašaju li se uobičajeno.

Zato bi bilo dobro kad bi se o njima brinuo netko tko već ima mačke i tko zna na vrijeme uočiti moguće promjene u njihovom ponašanju. Ako nemate nikoga tko bi se o njima brinuo nekoliko dana, svoje ljubimce možete smjestiti u hotele za ljubimce.


Ljetne vrućine predstavljaju vrlo veliku opasnost i za kućne ljubimce. Jednako kao ni ljudi, ni životinje ne smiju dugo biti na suncu jer postoji opasnost od dobivanja sunčanice. Sunčanica, odnosno edem mozga, nastaje zbog pregrijavanja tijela, osobito glave, što izaziva poremećaj cirkulacije krvi u mozgu, od čega ljubimac može uginuti. To se može dogoditi i ako se životinja nalazi u pregrijanoj i jako vlažnoj sredini gdje se ni dahtanjem ne može rashladiti.

Ukoliko je pas bio na suncu i ako primijetite da je naglo postao trom, ima nesiguran hod, tetura, dašće, otežano diše, a srce mu ubrzano radi, što prije ga rashladite kako bi mu se spustila tjelesna temperatura, odnosno normalizirala cirkulacija krvi u mozgu.

Za početak životinju polijte vodom, a zatim umotajte u mokru tkaninu. Osim što psa nikad ne smijete samog ostaviti u automobilu, oprezni morate biti i tijekom putovanja.

Na put krećite u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, zaustavite se i odmorite svaka dva sata kako biste se osvježili i vi i vaš ljubimac, kojemu obavezno ponudite vodu i, ako je potrebno, malo ga smočite. Ukoliko u automobilu imate klimu, pas će, isto kao i vi, lakše podnijeti putovanje, ali nemojte pretjerivati s niskim temperaturama jer se može prehladiti.

s_ljubimcem_na_odmor4.jpg

Ako svog ljubimca dovedete na plažu pobrinite se da bude u hladu

 

Psu opasnost prijeti i na plaži. Ako ga vodite sa sobom na kupanje, onda obavezno morate pronaći mjesto u hladu, najbolje ispod nekog stabla gdje, po mogućnosti, puše i lagani povjetarac. Osjetljivim, kao i malim pasminama problem može biti i užareni asfalt. Zato ne šećite s njima po jakom suncu, a igru i trčanje ostavite za rano jutro ili predvečer kad su vrućine manje. Također ljeti nikamo nemojte ići bez bočice vode da ni vi ni vaš ljubimac ne biste dehidrirali.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači