Korisne informacije

Sobne biljke su opasne za ljubimce

Tulipani, zumbuli, ciklame, petunije... Niz cvjetnica već je dobrano ukrasio vrtove, terase i balkone ljubitelja cvijeća. Oni koji nemaju otvoreni prostor za cvjetnice, strast za biljkama zadovoljavaju ukrasnim sobnim biljem. Različite vrste fikusa, bršljana, palmi i vodenica krase mnoge domove. No ako u kući imate ili tek želite dovesti kućnog ljubimca - oprez!
Gotovo da nema životinjice, posebno mlade mačke, psa, ptice, kunića i sl., koja neće grickati listove vaše biljke, ali nažalost, prvo grickanje u najgorem slučaju može im biti i posljednje. Naime, bez obzira koliko ih voljeli, nekih kućnih biljaka ako imamo ljubimca morat ćemo se odreći.

I dok jedne znaju izazivati samo neugodnosti - povraćanje ili proljev, druge mogu biti smrtonosne.

opasne-sobne-biljke.jpg

Ipak, uginuća su rijetka, jer na sreću  psi pojedu male količine.

Ako ljubimac "dograbi" fikus ili drvo života problema neće biti, no lekciju koju će naučiti žvačući listove difenbahije, kaladijuma ili filodendrona neće nikada zaboraviti.

Kristali koji se nalaze u lišću tih biljaka oslobađaju se dok ih životinja žvače, te se poput iglica zabijaju u sluznicu jezika i usnu šupljinu, što izaziva nepodnošljiv svrbež i jaku bol. Nesretna životinja pokušava si pomoći trljanjem njuškice o pod ili o predmete po stanu, a jezik i njuška mogu joj nateknuti.

Dok s ljubimcem ne dođete do veterinara, muku mu olakšajte ispiranjem usne šupljine i njuškice običnom, malo hladnijom vodom. Jedna od najopasnijih kućnih biljaka, mnogima iznimno draga i dekorativna, je kalanhoa. Glikozidi iz njezinog lišća mogu izazvati epileptičke napadaje i paralizu pojedinih mišića, što može izazvati smrt ljubimca.

Od cvjetnica su opasne ciklame, narcisi, azaleje, oleandri.. Osim listova i cvijeća, opasna može biti i voda koja se skuplja na tanjurićima ispod bilja.

Ta voda može biti otrovna i ako biljka nije, odnosno sva tekuća gnojiva ili drugi dodaci kojima prihranjujete svoje cvijeće, ljubimcima mogu stvarati velike probleme. Zato, ako imate pse, mačke, zečeve ili možda ptice, najbolje je da u stanu ili na balkonu imate cvijeće koje im provjereno ne može naškoditi.

Vodite računa da u tanjurićima ispod cvijeća nema vode. Posijte travu koju možete kupiti u pet shopovima za svoje ljubimce i dopustite im da nju, umjesto primjerice narcisa, grickaju do mile volje. Oni će uživati, a probleme neće imati... sebi za dušu, umjesto hrpe raznih lončanica, odaberite dva velika grma ruža i puno začinskog bilja. Ljeto će vam osim lijepo, biti i mirisno, vama i vašim mezimcima.
 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači