Korisne informacije

Psi smanjuju stres kod autistične djece i pomažu u kontroli ponašanja

psi-pomazu-autisticnoj-djeci
U istraživanju objavljenom u magazinu "Psychoneuroendocrinology" se navodi da psi pomažu autističnoj djeci da razvijaju socijalne vještine, jer ona teško razumiju osjećaje drugih ljudi.

Psi bi mogli predstavljati relativno jednostavno rješenje koje će pomoći djeci i njihovim porodicama da se nose sa životnim izazovima.
"Istraživanjem smo ustanovili da psi imaju direktan uticaj na nivo hormona stresa kod djece. Ni jedna metoda u prošlosti nije imala ovako značajan efekat", rekla je dr. Sonia Lupien, autor istraživanja.
Kako bi izmjerili nivo stresa, dr. Lupien i njen tim su mjerili količinu kortizola u pljuvački kod četrdeset i dvoje djece.
Kortizol je hormon koji proizvodi tijelo kao odgovor na stres, a detektuje se u pljuvački.
Njegov nivo u pljuvački je na vrhuncu pola sata nakon buđenja, a tokom dana postepeno opada.

"Uticaj pasa na nivo anksioznosti kod djece smo mjerili u tri vrste različitih uslova. Testirali smo djecu prije nego su imali psa, potom u periodu kada je pas bio sa djecom i konačno nakon što smo psa odvojili od djeteta", rekla je Lupien.
Tokom eksperimenta, roditelji su zamoljeni da popune upitnik koji se tiče ponašanja njihove djece prije, u toku i poslije druženja sa psom.
U prosjeku su roditelji naveli 33 problema sa ponašanjem prije uvođenja psa, a 25 u periodu boravka psa sa djetetom. Do sada ni jedna druga metoda nije imala pozitivan psihološki uticaj na autističnu djecu, piše "Daily Mail".

Izvor: Sarajevo-x.com

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači