Korisne informacije

Sve što niste znali o psima

sto-ne-znate-o-psima
Psi dobivaju ljudske bolesti
Ljudi i psi ne razlikuju se toliko, barem po pitanju bolesti. Oko 6 milijuna pasa svake godine oboli od nekog oblika karcinoma, a psi dobivaju i svoju verziju rijetkih ljudskih poremećaja poput neuronske ceroidne lipofuscinoze koja vodi do nemogućnosti hoda ili kontrole mišića.

I dok je bolest tužna situacija i za ljude i za pse, dijeljenje istih bolesti donosi određene dobrobiti za obje vrste. Klinička istraživanja lakše se provode na životinjama, što liječnicima pruža životinjski model ljudske bolesti, a psima šansu da ozdrave.

Psi mogu nanjušiti naše bolesti
Ukoliko imate rak, dijabetes ili epilepsiju vaš pas mogao bi to prvi saznati. Studije su pokazale kako se pse može trenirati da nanjuše karcinom pluća, dojke, kože ili prostate. Istraživači pretpostavljaju kako psi mogu osjetiti neobičan miris koji odašilju kancerogene stanice.

Što se dijabetesa tiče, specijalno trenirani psi mogu osjetiti miris u fluktacijama (sladak za visok šećer, kiseli za nizak), te obavijestiti vlasnika prije nego što sam osjeti simptome.

Psi mogu biti pametni poput 2-godišnjeg djeteta
Ovo se navodi u istraživanju Američke psihologške udruge iz 2009. Graničarski koliji (Border collie) spadaju u sam vrh kategorije inteligentnih pasa, a neki mogu razumjeti i do 200 riječi. Pudlovi, njemački ovčari, zlatni retriveri i dobermani spadaju u top pet najpametnijih vrsta.

Psi osjećaju ljubomoru
Psi znaju kada ne dobivaju ono što im pripada. U studiji objavljenoj 2008. otkriveno je da psi koji su vidjeli druge pse da dobivaju nagradu za trik koji su i oni izveli, ali nisu dobili ništa, postaju uznemireni, češu se, te izbjegavaju pogled nagrađenih pasa.

Pseća verzija ljubomore nije toliko sofisticirana kao ljudska: psi ne mare ako drugi psi dobiju kobasicu, a oni kruh, a nisu marili ni ako drugi pas dobije hranu ni zašto, a oni su morali izvoditi trikove, no dokazi su pokazali da im u nekim situacijama ipak nije drago.

Psi su najraznolikija vrsta sisavaca
Od "tužnog" baseta pa do malenog shi-tzu, psi pokazuju nevjerojatnu raznolikost u obliku tijela. Studija objavljena 2010. otkrila je da su razlike među lubanjama raznih pasmina jednake razlikama potpuno drugačijih vrsta sisavaca. Lubanja kolija razlikuje se od lubanje pekinezera, kao lubanja mačke naspram lubanje morža.

Izvor: Metro-portal.hr

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači