Korisne informacije

Međi, lovac na štakore, autohtoni hrvatski pas

medji
Međi je priznat tek na državnoj razini, a za desetak godina očekuje se povećanje i međunarodno priznavanje pasmine.

ZAGREB - Međimurski mali pas ili međi, kako ga zovu na sjeveru Hrvatske, odnedavno je i službeno priznat kao nova hrvatska autohtona pasmina, nakon gotovo četverogodišnje procedure.

Time je postao sedma autohtona hrvatska pasmina, uz tornjaka, dalmatinera, hrvatskog ovčara, istarskog kratkodlakog i oštrodlakog goniča te posavskog goniča.
Postoji već stoljećima

Kako objašnjava predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Damir Skok, međi je priznat na državnoj, a tek treba biti prepoznat na međunarodnoj razini, pred najznačajnijim svjetskim kinološkim organizacijama.

Kako bi se to dogodilo, potrebno je precizno definirati standarde koji određuju pasminu, uspostaviti uzgojno-selekcijski sustav i imati značajan broj autohtonih predstavnika pasmine. Međija zasad ima malo, oko tri stotine, i to uglavnom na području Čakovca, odnosno Međimurske županije. Tamo je pas poznat i kao hrčićar ili štakoraš, jer se specijalizirao za lov na štakore.

- Riječ je o psu koji na tom području obitava stoljećima. U Međimurju, odakle mi je otac, susretao sam međija još kao dijete, a sada smo, na zahtjev Međimuraca, sve pse popisali, priznali ih kao pasminu i izdajemo im rodovnice.

No pravo međunarodno priznanje možemo očekivati tek za desetak godina, kad zadovoljimo sve uvjete.

Različitih boja
Međi će tek tada moći ravnopravno sudjelovati na svim svjetskim izložbama - objašnjava Skok. Potrebna je i standardizacija pasmine. Zasad se zna da je visine oko 30 centimetara, kratkih, snažnih i ravnih nogu s okruglim šapama. Rep mu je srednje dugačak i blago povijen prema gore, a dlaka kratka ili srednje duljine. Različite je boje.

Damir Skok napominje da je priznanje međija izazvalo veliko zanimanje u kinološkim krugovima, zbog čega je izgledno da će se mnogi uzgajivači odvažiti uzgajati novu pasminu.

Izvor: Jutarnji.hr

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači