Korisne informacije

Psi su bolji s ljudima, ali vukovi su pametniji

vuk-vs-pas
Vukovi su pametniji od pasa, tvrdi bihevioristički istraživač Kurt Kotrschal, voditelj znanstvenog instituta u austrijskom Gruenauu, što dokazuje svojim radom u Centru za istraživanje vukova, piše Hina. Wolf Science Center (WSC) otvoren je u Donjoj Austriji kao projekt Sveučilišta u Beču.

Čak se i vuk, kojeg su ljudi odgojili, bitno razlikuje od svog udomaćenog dalekog rođaka psa, pokazali su znanstvenici u WSC-u. Vukovi pogotovo prema stranim osobama uvijek ostaju bojažljivi i rezervirani. Ali s druge strane znanstvenike ne prestaje čuditi s koliko pameti vukovi spontano rješavaju zadatke, primjerice otvaraju mehanizme posuda u kojima je hrana. Kod spontanih zadaća psi su u usporedbi s vukovima inferiorni, ali su opet nadmoćni u kontaktima i komunikaciji s ljudima.

WSC ne istražuje samo odnos psa i vuka, nego se bavi fundamentalnim istraživanjima kognitivnih sposobnosti i procesa mišljenja. Istraživanja provode na kooperativnim psima i vukovima koji su odgojeni i trenirani po istom uzorku. Trenutno bihevioristi rade s 11 dobro istreniranih i kooperativnih vukova te četiri psa koji su odgojeni i trenirani isto kao vukovi. Vukovi se odazivaju kad ih se pozove imenom, ovladali su s nešto više od 20 naredaba i može ih se voditi na uzici. Kod treninga se istraživači oslanjaju isključivo na pozitivne poticaje, svaka prisila životinja je zabranjena.

Izvor: Metro-portal.hr

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači