Korisne informacije

Otkad imamo Fridu naš Davor nije imao nijedan veliki napad

Pas prepozna napad epilepsije, a lizanjem oboljelog po vratu i oko usta ga i sprječava

labradorica-sprecava-epileticke-napadaje

Frida je osmogodišnja labradorica iz Zagreba, i jedna je od rijetkih pasa u Europi koji predosjeća i prepoznaje napadaj epilepsije, a pruža i prijeko potrebnu prvu pomoć te svojim lizanjem vrata i ušiju stimulira živac koji je u ljudskom tijelu zadužen za odbijanje napadaja.

Stimulacija živaca
Obitelji Kobeščak, u kojoj se brine za 24-godišnjeg Davora, ali i državi, u sedam je godina Frida svojim sposobnostima uštedjela gotovo milijun kuna. Toliko bi Kobeščakovi i država morali izdvojiti za lijekove, bolničke troškove, stručno medicinsko osoblje koje bi trebalo biti s Davorom kada je sam kod kuće...

– Prije Davorove epilepsije radila sam za plaću od 8000 kuna, a nakon što je dobio napadaje, radim samo pola radnog vremena. Razliku u plaći nadoknađivalo je socijalno osiguranje. Nakon što smo nabavili Fridu opet radim pa ne uzimamo nikakvu pomoć od države, na koju imamo pravo – kazala je Davorova majka Sanja.

Priča s Fridom počela je nakon što su u obitelji saznali o olakšanom suživotu psa i osoba oboljelih od epilepsije. Budući da im iz udruge za obučavanje pasa nisu mogli pomoći, sami su nabavili štene labradora, a obuku su proveli volonteri iz Udruge za školovanje pasa vodiča.

– Frida se pokazala kao izvrstan čuvar našeg sina. Otkad se brine o njemu nije doživio nijedan ozbiljan napadaj jer ga ona uvijek unaprijed predosjeti i olakša – kaže Zdravko Kobeščak.

Labradorica nepogrešivo prepoznaje epileptički napadaj i uspješno rješava probleme epilepsije otporne na lijekove. Prekida napadaj u početnoj fazi, pa ne dolazi do druge faze.

S obzirom na to da liječnici pacijentima ugrađuju u vrat stimulator lutajućeg živca (nervus vagus) kako bi smanjili broj EPI napadaja, nešto slično radi i Frida. Naime, kad osjeti nadolazeći napadaj, ona svog gazdu počinje lizati po vratu i oko usta gdje završavaju ogranci tog živca, stimulirajući ih i umanjujući simptome.

Kujica zna i najaviti napad "cendranjem", kako taj njezin poseban zvuk koji proizvodi od milja zovu njezini vlasnici. Do 15 minuta prije napada ona legne na određeno mjesto i počinje "cendrati" kako bi upozorila vlasnika - i tako se glasa isključivo kad osjeti nadolazeći napadaj.

Usto, otkako ima Fridu, Davor napokon može ostajati sam kod kuće, samostalno šetati sa svojim psom i uopće kvalitetnije živjeti.
Glas o Fridinim sposobnostima proširio se čak i do Europskog parlamenta, u kojem je obitelj Kobeščak imala priliku održati izlaganje.

Ušla i u knjige
Tako je njihova labradorica dospjela i do stručne literature u kojoj se danas spominje kao pravi čovjekov oslonac u tretiranju bolesti.
Kako bi pomogli i drugima, Kobeščakovi se zalažu za školovanje još pasa poput Fride, kako bi barem netko od 45 tisuća oboljelih od epilepsije u Hrvatskoj dobio sličnu pomoć. Svojim primjerom žele pokazati koliko takva životinja može pomoći oboljelima, ali i rasterećenju socijalnih službi, zdravstva i obitelji.

– Udrugama, među kojima i Udruzi za školovanje pasa vodiča, država je smanjila prihode do čak 60 posto. Teško da će se s takvim prihodima moći školovati štenci za nove vlasnike, odnosno oboljele. U Fridino ime pozivamo sve da nešto poduzmu kako bi i drugi dobili vrijedne pse - poručio je Zdravko Kobeščak.

Izvor: Vecernji.hr 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači