Korisne informacije

Hrana koju pas treba izbjeći: Od grožđa i roštilja pa do kave

Opasna je hrana marinirana lukom,češnjakom,intenzivnim začinima te ljeti lako kvarljive namirnice:mesne prerađevine,mljeveno meso, sirova jaja, iznutrice...

hrana-koja-nije-za-pse

Ljeto je sezona roštilja! Uz ribu, meso i povrće ljudi guštaju uz pivo i vino, a na bogatoj ljetnoj trpezi gotovo uvijek pronađe se nešto slatko. Osim za ljude, velike ljetne proslave raj su za pse jer koliko god goste upozoravali, vašeg psa uvijek će hraniti s opasnim namirnicama s ljudskog stola koje su u većini slučajeva marinirane lukom, češnjakom, solju, paprom te ostalim začinima.

U ekstremnim situacijama, a vjerujte nam da i takvih ima, psima će se davati alkoholna pića. Sve navedeno pokušajte izbjeći jer bi svojem psu mogli prouzročiti ozbiljne probleme, a vjerujemo da vam nije cilj godišnji odmor, umjesto na plaži provesti u potrazi za veterinarom.

Zdrave, a lako kvarljive namirnice
Kako spriječiti goste da psu ne daju ostatke (roštilja) sa stola? Teško, ali ne i nemoguće! Koliko god vam to bilo okrutno psa tijekom večere sklonite u apartman, dajte mu njegovu hranu i pustite da malo odmori. A vi se zabavite s gostima. Napravit ćete puno manju štetu nego da se pas prejede začinjene hrane nakon koje će gotovo sigurno povraćati, a drugo jutro dobiti proljev. Ostatke hrane ne bacajte po vrtu, već ih spakirajte u vrećice kojih se vaš pas neće moći dočepati. Specijaliteti s roštilja nisu jedine namirnice koje bi mogle naškoditi vašem psu.

Donosimo popis namirnica koje strogo treba izbjegavati. U prvu kategoriju spadaju zdrave namirnice koje tijekom ljeta treba izbjegavati. To su: jaja (pogotovo sirova) i mesne poslastice poput jetrica, pilećih srca, želuca i ostalih vrsta iznutrica. Iako su ove namirnice zdrave, vrlo brzo se kvare, a mogu i sadržavati bakterije poput salmonele i E. coli koje su štetne za zdravlje kućnih ljubimaca.

Alkohol,čokolada i kofein strogo zabranjeni
Čokolada, kolači i ostali ljudski slatkiši puni su šećera i potiču debljanje pasa i kvarenje zubi kao i kod ljudi. Kod nekih pasa čokolada izaziva otežano disanje, povraćanje, proljeve, bol u trbuhu, drhtavicu, povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzava rad srca, izaziva komu, a ponekad i smrt.

Mnogi vlasnici pasa koji čitaju ovaj članak ovo upozorenje dočekat će s podsmijehom i reći da to nije istina jer oni svoje pse godinama hrane s čokoladom i nije im ništa. Možemo im odgovoriti da se nadamo da će njihovo zdravlje tako i ostati, ali sasvim je sigurno da se u čokoladi nalaze kakaovac i kofein, tvari koje pas ne može probaviti. Kod kupnje čokolade za pse također provjerite ima li u njoj kakaa.
Primijetite li da nakon konzumacije pas ima proljev stavite ga na dijetu, a jave li se neki od gore navedenih simptoma odmah trk do veterinara. Sve navedeno za čokolade više manje vrijedi i za kofein te psima nikako nemojte davati kavu. Mlijeko i sladoled također zaboravite jer psi ne mogu probaviti laktozu. Umjesto mlijeka dajte im jogurt i svježi kravlji sir jer su jako zdrave i korisne namirnice. Alkoholna pića strogo su zabranjena jer mogu usmrtiti psa, a gotovo sigurna reakcija na alkoholiziranost bit će dezorijentiranost, povraćanje, proljev i drhtanje.

Opasne marinade
Luk i češnjak neizostavni su sastojci ljetnih marinada, a koliko god ljudima bili ukusne za pse su to opasne namirnice, pogotovo u velikim količinama jer iritiraju probavni trakt i oštećuju crvena krvna zrnca. U manjim količinama češnjak ne bi trebao predstavljati opasnost. Sol i intenzivni začini koji su također sastavni dio marinada kod pasa izazivaju žeđ, proljeve, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu. Generalno gledajući kruh je štetan za psa iz istih razloga kao i za ljude (zbog nadutosti i debljanja), ali povremeno im ipak možete dati starog kruha. Primjerice kao poslasticu jer kruh je svakako zdraviji od većine kupovnih keksića za pse.

Opasno voće i povrće
Grožđe i grožđice strogo izbjegavajte jer sadrže otrove koji izazivaju probleme s bubrezima. Gljive, ako niste sigurni da nisu otrovne izbjegavajte davati vašem psu jer ako u sebi sadrže i malo otrova oštećenja za jetru i bubrege bit će velika.
Voće poput šljiva, breskvi, marelica i ostalih koje u sredini imaju košticu također su opasne jer koštice u sebi sadrže cijanid koji je u velikim količinama otrovan i za pse. Sve navedene namirnice, prije ili kasnije u manjim količinama zalutat će u želudac vašeg kućnog ljubimca. U većini slučajeva štetne namirnice u manjim kolićinama neće izazvati reakciju, ali ako njima dugoročno i ciljano hranite psa mogle bi izazvati ozbiljne probleme. Zato oprez!

Izvor: 24sata.hr 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači